Politiek geweld eist in Haïti weer vier levens

In de noord-Haïtiaanse stad Gonaives heeft een woedende menigte volgelingen van president Aristide maandag vier aanhangers van het vorig jaar verdreven militaire regime gedood....

AP; AFP; REUTER

AP, AFP, Reuter

PORT-AU-PRINCE

Sinds afgelopen weekeinde zijn in Haïti zeker zeven doden en tien gewonden gevallen bij een heropleving van het politieke geweld. Vorige week dinsdag werd een parlementslid uit het Aristide-kamp vermoord. De president riep vervolgens de bevolking in bedekte termen op jacht te gaan maken op illegale wapens.

Zijn aanhangers vatten dat op als een vrijbrief om wegversperringen van brandende autobanden op te richten en in het gehele land auto's te doorzoeken van Haïtianen die worden verdacht van collaboratie met de verdreven militaire machthebbers. De junta werd vorig najaar door een VN-macht van 20 duizend soldaten gedwongen te vertrekken en de macht over te dragen aan president Aristide.

Woedende Aristide-aanhangers staken in Port-au-Prince ook een hotel van een aanhanger van de militairen in brand. In Gonaives en Cap-Haïtien werden tientallen huizen van ex-officieren in de as gelegd.

Premier Claudette Werleigh heeft de bevolking opgeroepen niet het recht in eigen hand te nemen, maar samen te werken met de politie. President Aristide heeft de VN verweten laks te zijn bij het ontwapenen van de aanhangers van de militaire dictatuur.

Afgelopen weekeinde bleef het geweld beperkt tot de hoofdstad. Het lijkt zich nu te verspreiden over het platteland, waar veel Haïtianen het niet kunnen verkroppen dat Aristide niet kan worden herkozen bij de presidentsverkiezingen van 17 december. De grondwet verbiedt dat.

Aristide-aanhangers vinden dat de president langer moet aanblijven, omdat hij de helft van zijn huidige mandaat in ballingschap in het buitenland heeft moeten doorbrengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden