Politiek gevoel Willem-Alexander behoeft nog wat verfijning

De opleiding van kroonprins Willem-Alexander is nog niet voltooid, zijn politieke antenne behoeft nog enige fine-tuning. Zijn reis door de Verenigde Staten, dat een hoogtepunt moest worden in de opmaat naar het koningschap, werd een politieke uitglijder van jewelste die de geschiedenisboeken zal halen....

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

Op het station in Boston belde de prins dinsdagnacht op zijn gsm, trekkend aan een cigarillo, om te horen hoe de reactie in Nederland was geweest op zijn ontmoeting met de Nederlandse pers. Op dat moment kon hij nog niet weten dat minister-president Kok zou uithalen naar de kroonprins. Volgens Kok had hij de verleiding niet kunnen weerstaan om te reageren op de niet aflatende stroom van publiciteit over de rol van zijn mogelijk aanstaande schoonvader Jorge Zorrequieta in het regime-Videla. Die oorvijg van Kok kent geen precedent en is een deuk in het zorgvuldig opgebouwde imago van Willem-Alexander, die verlost was van het Prins Pils-imago. Gisterochtend werd er in het koninklijke gevolg besmuikt en met een zekere gêne gereageerd op de faux pas van de prins. Hij maakte een gespannen indruk, nadat hem de commotie in het moederland geworden was.

De vraag rijst hoe Willem-Alexander deze opmerking kon maken. Hij is op deze reis verstoken van zijn particulier secretaris Jaap Leeuwenburg. In het koninklijke gevolg bevond zich niemand met enig politiek ontwikkeld gevoel. De ambtenaren die hem hadden voorbereid op het persgesprek, hadden dit incident ook niet voorzien. Degene in het koninklijke gezelschap die hem wel voor de uitglijder had kunnen behoeden, was niet geraadpleegd. Dat is consul-generaal voor Nederland in New York, Bob Hiensch. Hij is oud-woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo.

In het gebouw van de Republikeinse Vrouwenvereniging probeerde de prins Zorreguieta uit de wind te houden door de pers te attenderen op een ingezonden brief in La Nación. Daaruit zou volgens Willem-Alexander blijken dat Videla niet met de auteurs van zijn biografie heeft gesproken. Willem-Alexander wilde daarmee afbreuk doen aan het boek.

De auteurs zeiden vorige week in een interview met NRC Handelsblad dat Zorreguieta een coordinerende rol had gespeeld bij de Videla-coup zonder dat verder werd uitgelegd wat werd bedoeld. Willem-Alexander meldde dat de brief op internet te vinden was en leverde er de datum van 27 februari bij. Op de vraag of hij wist wie de brief geschreven had, zei hij: 'Dat weet ik niet.'

Als dat waar zou zijn, citeert de prins zonder te weten hoe het precies in elkaar zit. Als de prins het wel heeft geweten, dan heeft hij een niet geringe taxatiefout gemaakt. Het verraadt in ieder geval dat de kwestie de koninklijke familie hoog zit. Vorige maand reageerde Beatrix gestoken toen haar op de Antillen een vraag over Zorreguieta werd gesteld. Ze heeft inmiddels twee mensen aangewezen die permanent bezig zijn met het lezen van Zorreguieta-kopij, omdat het haar te veel wordt.

Willem-Alexander wilde een gepaste tik uitdelen. Hij vergoelijkte zijn opmerking door te zeggen: 'Ik verwijs alleen maar naar een openbare bron.' Daarmee trachtte hij de duivel met Beëlzebub uit te drijven. Tevergeefs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden