Politiek debat begint al voor Prinsjesdag

In het weekeinde voor Prinsjesdag zijn de informele politieke beschouwingen al begonnen. VVD-leider Mark Rutte gaf een schot voor de boeg door te stellen dat het kabinet is uitgeregeerd.

ANP

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer verwierp dat verwijt en riep de VVD en andere oppositiepartijen op samen met de regeringspartijen na te denken over de vraag wat nodig is voor de toekomst van Nederland.

Echt ingaan op de plannen die de regering dinsdag presenteert, konden de Tweede Kamerleden officieel nog niet. Ze hebben de begrotingsstukken al gekregen, maar onder strikte geheimhouding totdat koningin Beatrix de Troonrede heeft uitgesproken. Toch zijn belangrijke cijfers en voornemens van het kabinet traditiegetrouw weer via media uitgelekt. ‘Als dat zo is, dan..’, is daarom dezer dagen in politiek Den Haag een veelgebruikte formule om vast een mening te geven zonder ervan beschuldigd te worden zelf te hebben gelekt.

Zo ook zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed, waar Hamer en Rutte de degens kruisten over de miljardenbezuinigingen die eraan zitten te komen. Het kabinet besloot dit voorjaar om in 2009 en 2010 miljarden te investeren in de economie om Nederland door de recessie te helpen. Maar in 2011 staan er al voor 1,8 miljard aan bezuinigingen op stapel en dat wordt de jaren erna alleen maar meer, mogelijk oplopend tot 35 miljard euro. Hoge ambtenaren gaan uitzoeken hoe er op allerlei beleidsterreinen 20 procent kan worden bezuinigd.

Ook zal het kabinet op Prinsjesdag oproepen tot een breed maatschappelijk debat over de vraag hoe we er, met minder middelen, toch voor kunnen zorgen dat Nederland er in 2020 ‘schoner, slimmer, sterker, solidair en solide’ voorstaat.

Rutte ziet daar geen heil in en verwacht van een kabinet dat het nu zelf fundamentele keuzes aan de bevolking voorlegt. Volgens hem schuiven de bewindslieden van CDA, PvdA en ChristenUnie moeilijke beslissingen voor zich uit, lijkt het kabinet steeds meer een soort denktank dat allerlei opties in kaart brengt en lopen de overheidsfinanciën volledig uit de hand door een toenemende staatsschuld.

‘Wat een kul’, oordeelde fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie op zijn weblog. Hoe goedkoop kun je in deze tijd oppositie voeren, vraagt hij zich af. Collega Hamer had op de radio al afstand genomen van de woorden van Rutte. Ook stelde ze dat voor de PvdA geen enkele bezuinigingsmaatregel onbespreekbaar is. ‘Ik heb geen taboes. Als we goede argumenten hebben, moeten we overal over kunnen praten. Dat wil niet zeggen dat we het allemaal gaan doen.’ Hamer noemde als voorbeeld het ontslagrecht, de hypotheekrenteaftrek en de aanschaf van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF).

In de komende jaren moet het ‘slimmer, schoner en socialer’, zei de sociaaldemocrate. ‘Werk, werk, werk’ is volgens haar de enige manier om de economie er weer bovenop te helpen. Daarom komt ze, desnoods samen met oppositiepartijen, met voorstellen voor het creëren van tijdelijke banen, scholingsfondsen en overheidssubsidies voor banen.

]]>

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden