Politiek blameert zich met gouden handdruk

Twee ex-toplieden van de VSN-groep, C. Nyqvist en A. Testa, zijn via aan hen uitgekeerde gouden handddrukken toegetreden tot het gestaag uitdijende leger miljonairs....

Wordt het niet tijd voor een fusie fusie tussen liberaal-democratie en sociaal-democratie? Voor de burger is er geen verschil meer tussen deze twee stromingen. Als de sociaal-democratie opgaat in de liberaal-democratie, kan de feniks van het echte socialisme eindelijk opstaan.

HELVOIRT Luc Parijs

Scheiding

De hoge mate van overheidsparticipatie en complexe regelgeving in Nederland maken het soms erg ingewikkeld het hoe en waarom van bepaalde ontwikkelingen te begrijpen.

De VSN-groep is een vennootschap, dus een bedrijf, maar geen echt bedrijf, want de overheid is de enige aandeelhouder. Je zou dus kunnen zeggen dat de overheid het bedrijf controleert. Als er echter twee mensen in de top weg moeten wegens slecht functioneren, is het blijkbaar normaal dat normen worden gehanteerd die alleen gelden in het bedrijfsleven.

Bejaarden die met pijn en moeite rondkomen van een aow-uitkering en plotseling nog meer moeten betalen voor hun busabonnement, helpen zo dus twee iets beter bedeelde heren aan een nog iets comfortabeler pensioen.

Misschien zou een simpel vasthouden aan de scheiding tussen overheid en bedrijfsleven al volstaan hebben om deze onrechtvaardigheid te voorkomen. Of VSN is een zelfstandig functionerend bedrijf. Afkoopsommen worden dan gewoon betaald uit de bedrijfswinst. Of het is een overheidsdienst. Dit soort gevallen valt dan onder de regels van de overheid, die hopelijk de uitkering van zulke bedragen nooit toelaten.

AMSTERDAM Iris Ronnes

Crossen

Mensen die als managers bij het openbaar vervoer niet goed functioneren, zouden van mij op z'n hoogst een OV-jaarkaart kunnen krijgen.

Zo kunnen ze een heel jaar lang lekker met de bus door Nederland crossen op zoek naar nieuw werk.

NOORDELOOS Cees Oosterom

Vriendjespolitiek

Het is niet aannemelijk dat D. van Leeuwen, M. van Rooijen of G. van Otterloo, de voor ontslag voorgedragen bestuursleden van het Ctsv, op basis van hun cv gevraagd zouden worden toe te treden tot het bestuur van een zichzelf respecterend bedrijf. Zij zijn uitsluitend benoemd op basis van hun politieke verleden.

Evenals het aan zichzelf toekennen van een absurde loonsverhoging (Nyqvist) en een onderling afgesproken gouden handdruk (Testa), riekt ook het nog net tot 2000 verlengen van het arbeidscontract (Van Rooijen) naar vriendjespolitiek, grenzend aan semi-publiekrechtelijke corruptie en zakkenvullerij. Met de gang van zaken in het bedrijfsleven heeft dit alles weinig van doen.

UTRECHT Maarten Koning

Harde munt

'Kabinet kan niet te karig zijn voor Ctsv-top', lees ik in de Volkskrant van 20 maart. 'Anders wordt het lastig de vacatures te vervullen bij het Ctsv.'

Hier komt de mentaliteit goed bloot te liggen: naast alle kritiek in kabinet en parlement, moet de mogelijkheid van vette afkoopsommen wel een béétje blijven bestaan. Anders vindt men straks geen nieuwe ex-parlementariërs die in de Kamer schande spraken, maar in de door hen geprivatiseerde sector hun hypocrisie en onvermogens in harde munt omzetten.

UTRECHT Paul Steijnen

Elitair gesjoemel

Het gouden-handdrukkencircus toont op een schokkende manier de kern van de dieper wordende tweedeling in Nederland.

Een deel van de bevolking kan ongestoord een beslissende invloed uitoefenen op eigen inkomsten, werkzaam leven en maatschappelijke vrijheid. Daarentegen is het resterende bevolkingsdeel veroordeeld om lijdzaam toe te zien hoe er voor en over hen wordt beschikt en beslist.

Als incident is een gouden handdruk materieel te overleven. Maar als symptoom van elitair gesjoemel is de psychologische schade voor het machteloze deel van de bevolking aangrijpend. Naast het besef dat het onrecht komt uit onverwachte hoek (landgenoten die vertrouwen kregen), is er het angstige voorgevoel dat er nog meer schokkends te verwachten is.

Het gevolg is een groeiend wantrouwen ten opzichte van bestuurders en leidinggevenden en een ernstige aantasting van het gevoel van saamhorigheid en solidariteit.

VELDHOVEN Willem Hol

Sukkels

Van Rooijen (CDA) vangt een miljoen. Van Leeuwen (VVD) krijgt zes ton. Van Otterloo (PvdA) laat zich afschepen met 2,5 ton. Hij stamelt dat hij het bedrag accepteert uit solidariteit met de ontslagen Fokkerwerknemers.

Premier Kok (PvdA) verklaart dat het een 'sociaal drama' is. Vreeman (PvdA) zegt met een aangeslagen gezicht dat het nu eenmaal zo is afgesproken met de betrokkenen.

Het zijn sukkels en het blijven sukkels bij de (PvdA).

UTRECHT Gerard Mensink

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden