Politiegeweld tegen Mexicanen schokt VS

De televisiebeelden waren te herkenbaar. De storm van protest en verontwaardiging was dan ook een logisch vervolg op de mishandeling van twee Mexicaanse arrestanten door twee blanke agenten ten oosten van Los Angeles....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

De beelden gingen dinsdag de hele wereld over, en brachten onmiddellijk de Rodney King-rellen in 1992 in herinnering. Een jaar eerder was de zwarte King na een achtervolging staande gehouden en door vier blanke agenten zwaar mishandeld. De vrijspraak van het vervolgde viertal had vervolgens dagenlange rassenrellen met tientallen doden in Los Angeles tot gevolg.

'Dit is een nieuwe Rodney King-affaire', sprak Hector Brolo van de Amerikaans-Mexicaanse Politieke Vereniging, daags na het nieuwste voorval. De Amerikaanse grenspolitie had maandagmiddag een routine-achtervolging ingezet tegen een krakkemikkige pickup-truck met daarin 21 Mexicanen die illegaal de grens waren overgestoken.

De vergeefse pogingen het voertuig op de snelweg rond Los Angeles tot stilstand te brengen, werden snel opgemerkt door drie van de dertien nieuwshelikopters die dagelijks over de stad cirkelen. Zoals twee jaar geleden de vlucht van O.J Simpson in alle huiskamers kon worden meegemaakt, was nu rechtstreeks te zien hoe de groep Mexicanen bierblikjes en ander materiaal richting achtervolgers wierp.

Toen de truck eenmaal plotseling stopte en de inzittenden het hazepad kozen, kreeg de arrestatie een onverwachte wending door het brute geweld dat twee agenten verkozen. Een van hen sloeg vijftien seconden lang met zijn knuppel op het lichaam van een aangehouden man. Zijn collega trok een vrouwelijke arrestant aan de haren uit de auto, beukte haar hoofd tegen de auto en sloeg haar op meer dan hardhandige wijze in de boeien.

Al die tijd waanden de agenten zich onbespied. Korte tijd na uitzending van de beelden, die steeds werden herhaald op alle televisiestations, werd het tweetal met betaald verlof gestuurd, in afwachting van een onderzoek dat inmiddels door de FBI is begonnen. De snelle handelwijze van de federale overheid is erop gericht mogelijke wraakacties tegen de politie als in 1992 te voorkomen.

President Clinton noemde het incident 'verontrustend' en kondigde aan de verdere afwikkeling nauwlettend in de gaten te zullen houden. Clinton ontving een brief van de Mexicaanse regering, waarin werd geprotesteerd tegen 'de flagrante schending van mensenrechten', ongeacht het feit dat het illegale vreemdelingen betrof.

In Los Angeles demonstreerden de afgelopen dagen minderhedenorganisaties, die niet alleen 'rechtsvervolging van de twee politieagenten' verlangen maar ook een onderzoek wensen naar mogelijke structurele mishandeling van aangehouden immigranten. 'Dit is nog maar het topje van de ijsberg', aldus Brolo, 'mishandeling van illegalen is aan de orde van de dag, maar komt nooit aan het licht omdat de slachtoffers zo snel mogelijk over de grens worden gezet.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden