Politieconflict in Rotterdam loopt verder op

Het conflict bij de Rotterdamse politie rond korpschef J. Brinkman dreigt verder te escaleren. Tot grote woede van het personeel willen burgemeester A....

HANS HORSTEN; FRANK VAN ZIJL

Van onze verslaggevers

Hans Horsten

Frank van Zijl

ROTTERDAM/DEN HAAG

De 'tweede man' van het Rotterdamse korps wordt door het personeel beschouwd als slachtoffer van de machtsstrijd tussen de politiebonden en de ondernemingsraad, en Brinkman en Peper.

De in het korps populaire Ottevanger heeft kort na het aantreden van ex-generaal Brinkman intern laten weten dat hij weg wil bij het korps. Hij bleek met Brinkman grote verschillen van opvatting te hebben over de stijl van leidinggeven aan het korps. Bij de komst van Brinkman naar Rotterdam vertrok commissaris C. Bakker al.

Ottevanger werd door de nieuwe korpschef op afstand geplaatst. Volgens het personeel is hij het symbool van de strijd tegen Brinkman. Diens ruwe stijl van opereren wordt in het korps niet geaccepteerd.

In het rapport van twee bemiddelaars in het conflict dook donderdag tot frustratie van het personeel plotseling de zinssnede op dat Ottevanger 'mag vertrekken'. Ingewijden zeggen dat de plaatsvervangend korpschef weliswaar meewerkt aan een transfer, maar dat hij nooit zou zijn vertrokken als hij Brinkman niet boven zich had gekregen.

De politiebonden en de OR hebben het al tijden sluimerende conflict bij de Rotterdamse politie op scherp gezet door het vertrek van de korpschef te eisen. De stijl van Brinkman, die vorig jaar door Peper werd binnengehaald, botst hevig met de overlegcultuur in het politiekorps. Brinkman geniet nog altijd de steun van Peper en het college van burgemeesters in de regio.

De crisis bij het korps kan volgens de bemiddelaars M. Jansen (burgemeester van Krimpen aan de IJssel) en J. Broekhuis (van Spijkenisse) worden opgelost door Brinkman een deel van zijn taken af te nemen. Daarnaast moet hij 'zijn directieve managementsstijl' aanpassen door beter met zijn personeel te communiceren en een draagvlak te creëren voor zijn beleid.

Brinkman denkt niet aan opstappen. Hij vindt dat de OR hem te veel voor de voeten loopt bij een reorganisatie die de macht van de korpschef en de burgemeester aanzienlijk moet vergroten. De strijd is ontaard in een principieel gevecht tussen bestuurders en bonden over de macht bij de politie.

In het rapport schrijven de twee bemiddelaars dat er sprake is van 'een conflict over de persoon Brinkman' in plaats van onenigheid over de hoofdlijnen van het te voeren beleid. Zij vragen zich af of OR en vakbonden de ex-officier wel een eerlijke kans hebben gegeven toen hij aantrad. 'Er is van de zijde van de OR en bonden geen of weinig ruimte gegeven voor een gewenning aan de nieuwe korpschef', aldus het rapport.

Dat laat volgens Jansen en Broekhuis onverlet dat er al gauw botsingen tussen de bonden en Brinkman ontstonden. Het 'stijlverschil' tussen de directieve Brinkman en de communicatieve OR 'heeft het overleg ernstig belast'.

De bemiddelaars zien een uitweg uit de impasse. Brinkman moet een soort directeur sociale en personele zaken krijgen die het overleg met het personeel voor zijn rekening moet nemen. Bovendien zou naast hem iemand moeten worden belast met justitiekwesties. 'De korpschef kan zich dan richten op de algemene leiding en de strategie voor de toekomst.'

W. van der Zee, voorzitter van de politiebond ACP, vindt dat Brinkman in het advies 'onder curatele' wordt geplaatst. Hij ziet het rapport als 'steun in de rug van de OR en de bonden'. 'Maar hoe het verder moet, is voor ons een vraag. We gaan ervan uit dat Brinkman blijft zitten. Dat is een politiek feit, want Peper zal hem nooit laten vallen. Dan komt hij zelf in de problemen.'

Opvallend in het rapport is dat Brinkman wel krediet heeft bij districtschefs en unitmanagers. 'Ook hier doen zich communicatiestoornissen voor, maar in meerderheid vinden zij dat Brinkman zijn stijl kan bijstellen.' Burgemeester Peper wilde gisteren nog niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden