Politiecommandant weg na screening door AIVD

Politiecommissaris Tom Driessen is per direct uit zijn functie gezet, omdat de AIVD niet bereid is een Verklaring van geen bezwaar te geven. Driessen was al ruim een jaar belast met de organisatie van een internationale nucleaire top in Nederland.

AMSTERDAM - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) bevestigde donderdag dat de leiding van de Nationale Politie de commandant heeft teruggetrokken wegens twijfel aan diens integriteit. Hij legt zich neer bij het ontslag. 'Driessen voldoet niet aan de voorwaarden en dan houdt het op', aldus Opstelten.


De minister noemt de ontslagen commandant, die hoofd was van de Nationale Recherche, 'op zich iemand met goede capaciteiten'. Hij vindt ook niet dat er een fout is gemaakt bij de benoeming. Maar hij wil verder niet op de affaire ingaan.


Volgens NRC Handelsblad kwam Driessen in 2011 in opspraak bij de internationale politieorganisatie Europol, waar hij destijds tweede man was. Hij werd beschuldigd van vriendjespolitiek. Een medewerker van het Korps landelijke politiediensten zou door hem zijn bevoordeeld. Driessen zou hem tijdens een sollicitatieprocedure allerlei vragen hebben toegespeeld.


Het Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF) onderzocht de sollicitatieprocedure. Hierna begon Europol een eigen onderzoek. Driessen was gedwongen op te stappen.


Vorig jaar werd hij aangesteld als nationaal projectleider van de Nuclear Security Summit (NSS), die in maart 2014 in Den Haag wordt gehouden. Voor die tweedaagse prestigieuze top worden onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama, de Russische president Vladimir Poetin en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon verwacht. Leiders van zo'n zestig landen zullen zich daar buigen over de strijd tegen nucleair terrorisme.


Driessen was een van de twee commandanten van de nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO). Pas een maand geleden werd de SGBO officieel geformaliseerd. 'Toen pas werden alle functies definitief en werd de AIVD gevraagd voor een aantal posten een Verklaring van geen bezwaar af te geven', licht woordvoerster Petra Klap van de Nationale Politie de late screening toe. Driessen is de enige die de AIVD-toets niet heeft doorstaan.


De tweede commandant Arno Julsing neemt Driessens taken voorlopig waar, tot een opvolger is gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden