Politiechef uit functie gezet wegens tweet

GRONINGEN - Gerda Dijksman, de in opspraak geraakte districtschef van de politie Zuidwest Drenthe, krijgt voorwaardelijk strafontslag. Ook mag zij niet langer de functie van districtschef bekleden.


Dijksman kwam in opspraak na een geval van koolmonoxidevergiftiging in Meppel, op Eerste Kerstdag vorig jaar. Op twitter opperde de districts-chef dat het om huiselijk geweld zou gaan. Die informatie bleek onjuist en voorbarig.


Politie Drenthe voerde een tuchtrechtelijk onderzoek uit naar de districtschef. Korpsbeheerder Sicko Heldoorn concludeerde daaruit dat Dijksman zich schuldig heeft gemaakt aan ernstig plichtsverzuim.


Voorwaardelijk strafontslag is te vergelijken met oneervol ontslag in het bedrijfsleven, vertelt woordvoerder Henk Kersten namens de korpsbeheerder. 'Maar dan wel voorwaardelijk. Ze heeft een proeftijd van twee jaar. Als ze binnen die periode weer ernstig haar plicht verzuimt, wordt ze ontslagen. Bovendien mag ze dus geen districtschef meer zijn. Wat ze wel gaat doen, is aan de korpsleiding.'


Dijksmans misser werd te licht bevonden voor onvoorwaardelijk ontslag. Die straf kan worden opgelegd als bijvoorbeeld bewust informatie wordt gelekt. Of als het gedrag van invloed is op het strafrechtelijk onderzoek. Kersten: 'Dat is hier niet aan de orde, omdat er geen sprake is van een dader of een strafrechtelijk onderzoek. Maar de nabestaanden van de slachtoffers hebben wel emotionele schade opgelopen.'


Vorig jaar zomer kwam Dijksman, die een twitteraccount heeft onder de naam @grotedame, ook al in opspraak met een tweet. Toen noemde ze de PVV fascistisch. De zaken staan op zich, maar toch heeft de korpsbeheerder laten meewegen dat het niet de eerste keer was dat Dijksman in de fout ging.


Overigens was de PVV-tweet niet de eerste opzienbarende tweet van Dijksman. In mei vorig jaar, na de aanhouding van Henk F., de man die in 1993 de 15-jarige Andrea Luten uit Ruinen om het leven bracht, plaatste ze een tweet waarin ze Henks volledige achternaam noemde.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden