Politiechef moet rouleren na vijf jaar

Korpschefs van politie worden voortaan voor een periode van vijf jaar benoemd. Hiertoe heeft het kabinet vrijdag besloten. De moderne manager bij de politie wordt bovendien niet langer automatisch uit politiekringen gerecruteerd....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken denkt zo de functieroulatie bij de politie op gang te brengen. Dijkstal wil af van een systeem waarbij korpschefs soms een carrière lang op één en dezelfde stoel zitten. Op een persconferentie na afloop van de ministerraad zei hij nog niet zover te zijn dat hij 'dwangmiddelen' wil toepassen als korpschefs weigeren te rouleren. Maar degenen die zich tegen de mobiliteit verzetten, kunnen rekenen op 'een negatieve aantekening op hun conduitestaat'. 'Zij maken minder kans op een promotie', aldus de minister.

Volgende week ontvangt de Tweede Kamer een brief over het loopbaanbeleid bij de politie. Dijkstal zei gisteren dat ook in de lagere geledingen van de politie meer geschoven moet worden. Hij heeft hierover een akkoord bereikt met de korpsbeheerders (de burgemeesters van de grootste steden in politieregio's). 'In feite is dit beleid nog meer het baby'tje van de korpsbeheerders dan van mij.'

De functieroulatie staat los van de personele gevolgen die worden verbonden aan de uitkomsten van de parlementaire enquête opsporingsmethoden. Maar het kabinet heeft met het functieroulatiesysteem in de hand wel reeds twee keer met de burgemeesters van de vier grote steden en burgemeester J. Pop van Haarlem gesproken over het verplaatsen van enkele hoofdrolspelers in de IRT-affaire. Daarbij ging het met name om nieuwe banen voor de Haarlemse hoofdcommissaris R. Straver en zijn Utrechtse collega J. Wiarda.

Dijkstal zei gisteren dat de coördinatie van het loopbaanbeleid voor de politietop bij het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt. Uiteindelijk zal een raad van toezicht van de korpsbeheerders ervoor zorgen dat de carrousel bij de politie in beweging blijft.

In overleg met de korpsbeheerders heeft Binnenlandse Zaken een profielschets opgesteld voor de moderne manager bij de politie. Bovendien komt er een 'leergang strategisch management politie', waar het kader wordt klaargestoomd. Korpschefs komen in de toekomst niet automatisch uit de politie zelf, maar kunnen heel goed worden geworven uit de Algemene Bestuursdienst (ABD) van de rijksoverheid. 'De politie was tot nu toe erg op zichzelf gericht', zei Dijkstal gisteren. 'Dat moeten we openbreken.'

Het loopbaanbeleid voor het topkader van de politie hangt samen met het kabinetsbesluit van enkele weken geleden om de driehonderd topambtenaren op ministeries om de vier, vijf jaar van functie te laten veranderen. Dijkstal wenst een grotere mobiliteit voor topambtenaren, politiechefs, en uiteindelijk ook voor burgemeesters.

Tijdens een bijeenkomst in Garderen zijn de korpsbeheerders (burgemeesters), de korpschefs en de hoofdofficieren van justititie gisteren in grote lijnen akkoord gegaan met de plannen van Dijkstal. De voorzitter van het korpsbeheerdersberaad, mr D'Hondt, waarschuwde de minister er wel voor dat het voorgestelde loopbaanbeleid niet bedoeld is om 'maatregelen te nemen' tegen zittende korpschefs. 'Mensen tegen hun zin overplaatsen is in strijd met dat beleid.'

De voorzitter van de raad van hoofdcommissarisen, S. van Hulst, maande het kabinet de vijf-jarenmaatregel 'niet te rigide' te hanteren. Het aanstellen van personen van buiten de politie als korpschef wijst Van Hulst af als 'niet verstandig'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden