Politiechef mengt zich in conflict

Jelle Kuiper, waarnemend chef van politiekorps Gelderland Midden, heeft het onderzoek van de Nationale Ombudsman naar de behandeling van klachten van drie allochtone politiemannen willen beïnvloeden....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Kuiper schreef deze op 28 september 2006, een maand nadat hij de afgetreden Jos van Deursen als korpschef had opgevolgd. De gepensioneerde korpschef Amsterdam Amstelland, aangesteld om rust in het korps te brengen, mengde zich in het conflict.

Hij meldde de ombudsman dat hij diverse verhalen heeft gehoord over het gedrag van de Marokkaanse politieman El Rahmani, een van de klagers. ‘Met name jegens vrouwelijke medewerkers.’ Kuiper raadde de ombudsman de directe chef van Rahmani te horen. Hij stuurde eveneens een rapport over Moshine Semlami, een andere Marokkaanse klager.

In oktober en november ontving de ombudsman daarna ‘spontaan’ zeven verklaringen van politiemedewerkers. In deze brieven, die de Volkskrant heeft mogen inzien, klagen politiemedewerkers dat Rahmani zich niet aan afspraken hield, niet op tijd kwam en zijn werk niet af had.

Ook wordt Rahmani agressief gedrag verweten. Een collega twijfelt aan de inhoud van zijn processen-verbaal. Volgens alle verklaringen werd te weinig opgetreden tegen deze ‘vrije vogel’.

Bart van Meer, advocaat van Rahmani, vindt dat deze ‘geronselde’ verklaringen niets te maken hebben met de oorspronkelijke klachten van zijn cliënt: niet-integer en niet-transparant handelen van de korpsleiding bij een beloofde promotie en intimiderend gedrag van het hoofd personeelszaken.

‘Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Kuiper bezig is mijn cliënt te beschadigen’, zegt hij. ‘Er is geen wederhoor gepleegd, mijn cliënt kan zich niet verdedigen.’

Korpschef Kuiper vindt dat hij met deze informatie de ombudsman helpt om tot een evenwichtig oordeel te komen. ‘Het staat mij vrij in het belang van het korps alles wat op mijn pad komt en waarvan de ombudsman wellicht nog geen weet heeft door te spelen.’

Advocaat Van Meer heeft Kuiper na zijn brief voor de keuze gesteld: of de aantijgingen staven met documenten (geweldsrapportages, officiële klachten of verslagen van functioneringsgesprekken) of ze intrekken.

Wanneer de Nationale Ombudsman de brief van Kuiper plus de zeven verklaringen serieus neemt, zal een kort geding volgen tegen Kuiper, kondigt Van Meer aan. Daarbij zal de raadsman van de briefschrijvers onder ede willen weten wie of wat hen ertoe heeft bewogen deze verklaringen kort na elkaar te versturen.

In het korps Gelderland Midden is vorig jaar onrust ontstaan. Vooral door publicaties in de Gelderlander over de afhandeling van de klachten van de drie allochtone politiemannen. Korpsbeheerder Krikke werd ervan beschuldigd het advies van de interne onderzoekers naar de klachten niet te hebben opgevolgd. In plaats van uitgebreider te onderzoeken, stuurde ze de klagers een excuusbrief. Korpschef Van Deursen moest uiteindelijk aftreden omdat hij de onrust in het korps niet onder controle kon krijgen.

Een onafhankelijke commissie, die in april alsnog de opdracht kreeg de klachten en het korps te onderzoeken, bracht geen helderheid. Er lopen sindsdien twee onderzoeken. Eén naar frauduleuze praktijken in het verleden. Het tweede, uitgevoerd door de ombudsman, licht het korps op discriminatie door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden