Politiechef Brinkman krijgt ontslag

Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken heeft dinsdag de omstreden korpschef Brinkman van Rotterdam voorgedragen voor ontslag per 1 oktober. Volgens Dijkstal botsen de opvattingen van Brinkman zozeer met die van de Rotterdamse burgemeester Peper en de burgemeesters uit het Rijnmondgebied, dat verdere samenwerking moet worden uitgesloten....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG/ROTTERDAM

Hoofdcommissaris Brinkman gaat zijn ontslag aanvechten, aldus zijn advocaat C. van Leeuwen gisteravond. Brinkman doet dat volgens de advocaat op grond van het rapport dat de commissaris van de koningin Leemhuis en procureur-generaal Docters van Leeuwen over het conflict hebben geschreven. Daarin staat dat een andere korpschef in Rotterdam ook weinig kans zou hebben gemaakt. Van Leeuwen wil dat Peper vertrekt.

Brinkmans advocaat was boos op Dijkstal omdat die niets zou hebben gedaan met het gesprek dat de bewindsman maandag met Brinkman had. Brinkman vertelde Dijkstal toen dat Pepers weergave van de affaire niet klopte.

Brinkman wilde zelf gisteren geen commentaar geven op het ontslag. Ook de Rotterdamse burgemeester liet via zijn woordvoerder weten 'er het zwijgen toe te doen'.

Volgens Dijkstal is de vertrouwensbreuk tussen Peper en de regioburgemeesters enerzijds en Brinkman anderzijds niet veroorzaakt door één incident, maar 'het gevolg van een geleidelijke verstoring in de verhoudingen en groeiend onbegrip over en weer gedurende een langere periode'.

Dijkstal heeft de Kamer met een kort briefje op de hoogte gesteld van Brinkmans ontslag. Hij zegt Brinkman te willen helpen zoeken naar een nieuwe betrekking. Later in de week zal hij de Tweede Kamer uitgebreid informeren over de gang van zaken en zijn afwegingen.

VVD-kamerlid B. Korthals zegt begrip te hebben voor de beslissing van partijgenoot Dijkstal. 'We moeten de hele kwestie nog wel grondig beschouwen, ook in het licht van de Politiewet. Ik neem aan dat Dijkstal dat in zijn beschouwing meeneemt.'

De VVD vindt dat de ministers Dijkstal en Sorgdrager in die Politiewet meer te zeggen moeten hebben. 'Als Dijkstal direct had kunnen ingrijpen, had de zaak niet zo lang hoeven duren', zegt Korthals. 'Nu zaten er allerlei gremia tussen.'

D66 noemt het vertrek van Brinkman onvermijdelijk. D66-kamerlid De Graaf laat weten nog vraagtekens te hebben over het ontslag van Brinkman, 'zeker gezien het enthousiasme waarmee Dijkstal en Peper Brinkman vorig jaar hebben binnengehaald'.

PvdA-kamerlid Van Heemst noemt Dijkstals besluit 'een eerste stap naar normale verhoudingen'. Hij zei uit te kijken naar nadere informatie van Dijkstal, vooral 'naar de beleidsmatige aspecten van het conflict'. Ook hij doelde op de nog jonge Politiewet waarvan hij zich afvraagt die in deze kwestie wel toereikend is gebleken.

CDA-kamerlid Gabor herhaalde gisteren zijn verzoek om een parlementair onderzoek. Hij vindt dat de Kamer voor de kwestie moet terugkomen van reces. VVD'er Korthals betwijfelt de noodzaak daarvan. De Graaf (D66) vindt dit alleen nodig als Dijkstals uitleg vragen oproept.

Oud-generaal Brinkman werd in september 1996 door Peper persoonlijk aangetrokken om de macht van de ondernemingsraad in het korps Rotterdam-Rijnmond in te dammen. Hij roemde de managementkwaliteiten van Brinkman. De Raad van Hoofdcommissarissen twijfelde of iemand van buiten de politie direct op een leidinggevende plek moest worden gezet.

Brinkman botste veelvuldig met de ondernemingsraad, die hem gebrek aan communicatie verweet. In april liet ook Peper zijn steun aan Brinkman varen. Niet veel later volgde het regionaal college van burgemeesters, dat het gezag voert over de politieregio.

De ondernemingsraad van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond vindt het ontslag van Brinkman 'een verstandig besluit'. Voorzitter K. Nootenboom benadrukte dat er nu 'eindelijk duidelijkheid is'.

'Er kon bijna geen sprake meer zijn van een andere beslissing', vindt W. van der Zee van de Algemene Christelijke Politiebond. 'Er zijn in deze kwestie alleen verliezers. De weg is nu vrij voor de komst van Lutken.'

B. Lutken is nu hoofdcommissaris in Tilburg. Hij is reeds officieus aangezocht als korpschef in Rotterdam te werken. Maandag sprak hij met de korpsleiding, de OR en de politie-vakbonden. Zij zeggen alle vertrouwen in hem te hebben.

Pagina 9: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden