NIEUWSPolitie CAO

Politiebonden verwerpen loonbod van 7 procent en gaan door met actievoeren

De gezamenlijke politiebonden verwerpen het loonbod van 7 procent en zetten hun acties voort. Zij zeggen ‘zwaar teleurgesteld in het tegenbod’ van hun werkgever te zijn. Woensdag voeren de bonden meteen een nieuwe actie tijdens het bezoek van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan een opleidingscentrum van de politie in Zeeland, melden politievakbonden ACP en NPB dinsdag via Twitter.

Redactie
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in gesprek met politieagenten bij een manifestatie van politiebonden bij de Tweede Kamer. Beeld ANP
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in gesprek met politieagenten bij een manifestatie van politiebonden bij de Tweede Kamer.Beeld ANP

Maandag maakten Grapperhaus en korpschef Erik Akerboom bekend 7 procent meer loon te bieden tot en met 2020, aangevuld met een eenmalige uitkering van 500 euro in 2019. Bovendien zouden agenten volgens dat aanbod meer invloed krijgen op hun eigen rooster.

De politie en vakbonden onderhandelen over een nieuwe cao, die voor 65.000 politiemedewerkers moet gaan gelden. De afgelopen tijd lagen de onderhandelingen stil en voerden de agenten actie, onder meer door geen bekeuringen uit te schrijven.

Het gaat volgens de bonden ‘om veel meer dan een goed loonbod’ Zij wijzen onder meer op het tekort aan personeel en een veel te hoge werkdruk.

De NPB stelt dat de politiecollega's het zat zijn en niet zullen rusten ‘voordat bij de minister is doorgedrongen hoe nijpend hun situatie is’.

Een week op pad met Erik Akerboom, korpschef op zoek naar draagvlak

Hij erfde een verre van voltooide politiereorganisatie en ligt onder vuur in de cao-onderhandelingen. De Volkskrant liep een week mee met korpschef Erik Akerboom, om te zien hoe hij omgaat met de dilemma’s in zijn werk. ‘Ik ga niet vanaf de zijlijn zitten toekijken.’

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden