NieuwsGeweld tegen agenten

Politiebonden: agenten hebben weinig vertrouwen in aanpak geweld tegen politie

Agenten op straat zijn het geweld tegen hen ‘spuugzat’. Ze hebben geen vertrouwen meer in de beloofde maatregelen van de politietop en de politiek. Dat zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. Volgens hem is de maat vol. Directe aanleiding is een incident in Rotterdam, waar vrijdag een agent tegen de grond werd geslagen.

Elsbeth Stoker
Een bodycam op een politie-uniform. De politie in Amsterdam test de  de cameraatjes, waarvan een afschrikwekkende werking zou uitgaan. Beeld ANP
Een bodycam op een politie-uniform. De politie in Amsterdam test de de cameraatjes, waarvan een afschrikwekkende werking zou uitgaan.Beeld ANP

Woensdag berichtte De Telegraaf dat agenten steeds minder vertrouwen hebben in de Haagse politietop en de politiek. Dat zou onder meer blijken uit de ‘uitermate felle reacties van agenten’ op intranet. De voorzitters van de vakbonden NPB en de ACP bevestigen dit beeld. Jan Struijs van vakbond NPB vertelt in De Telegraaf dat hij na het incident in Rotterdam tachtig tot negentig mails van agenten kreeg die gefrustreerd zijn over de politiek.

‘Men is de toezeggingen en beloften vanuit Den Haag zat. Ze leiden niet tot het gewenste resultaat’, zegt Gerrit van de Kamp van de ACP tegen de Volkskrant. Agenten worden aangemoedigd om melding te maken van een geweldincident, dit zou binnen de politie met prioriteit moeten worden behandeld. Volgens Van de Kamp vinden agenten het inmiddels zinloos om geweldincidenten te melden. ‘Want als je een melding doet, komt je terecht in een langdurige procedure. En als je ziek wordt, of schade leidt als gevolg van het geweld, resulteert dat ook in ingewikkelde trajecten. De agenten voelen zich niet gesteund.’

Uit cijfers van de politie blijkt dat agenten in 2018 10.593 keer te maken kregen met verbaal en fysiek geweld. Vooral bij ongeplande aanhoudingen (3.030 keer) en in het uitgaansleven (2431 keer) worden ze hiermee geconfronteerd. In 2017 registreerde de politie nog ruim negenduizend geweldsincidenten.

Spuugzat

Korpschef Erik Akerboom laat via het ANP weten dat hij al maatregelen neemt om geweld tegen agenten op straat tegen te gaan. Hij ‘kent, herkent en deelt’ de frustraties van agenten. ‘Hij is het ook spuugzat dat zijn mensen met zoveel agressie en geweld te maken krijgen tijdens hun werk’, aldus een woordvoerder van de korpschef. In samenspraak met de centrale ondernemingsraad en de vakbonden zijn al verschillende maatregelen genomen om dit tegen te gaan, aldus de zegsvrouw. Zo hoeven agenten incidenten niet meer op het bureau te melden, maar kunnen ze dat nu via hun mobiele telefoon doen. Ook zijn er bodycams beschikbaar, waarvan uit onderzoek blijkt dat er een afschrikwekkende werking van uitgaat. Voor een deel ligt de bal echter ook bij de politiek, aldus de woordvoerder van Akerboom.

Volgens de ACP-voorzitter Van de Kamp ‘zijn dit mooie woorden. Maar het lijkt een gewoonte te worden: er ontstaat een heleboel gedoe, maar uiteindelijk gebeurt er niks.’ Hij zal zich komende dagen met zijn achterban beraden op vervolgstappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden