Politiebond wil zwaarder bewapende agenten tegen terreur

Politieagenten willen meer slagkracht tegen extreem geweld van zwaarbewapende terroristen en criminelen. Er moeten meer en zwaarder bewapende politiemensen komen. Ook moet worden gepraat over verruiming van de geweldsinstructie van agenten.

Beeld anp

Dat schrijft de politiebond ACP aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en politiebaas Gerard Bouman. 'Directe aanleiding zijn de recente gebeurtenissen in Frankrijk. Daarbij zijn onschuldige burgers en politiemensen het slachtoffer geworden van gewelddadig terrorisme'', aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp vandaag.

De voorstellen van de bond worden binnen de politie 'breed gedragen'', benadrukt Van de Kamp. De VVD riep vandaag ook op om politieagenten die actief zijn bij de bewaking tegen terreuraanslagen, beter te bewapenen. Minister Opstelten zei het eens te zijn met de VVD-oproep.

De operationele sterkte moet volgens de politiebond worden verhoogd met 2000 mensen. Door het hoge dreigingsniveau van terreur de afgelopen tijd zijn namelijk veel agenten belast met bewaking en beveiliging. Daarnaast moet de geweldsinstructie voor politiemensen worden aangepast. Er wordt getwijfeld of die in de huidige situatie nog wel voldoende is.

Verder moet er een intensievere opsporing van de georganiseerde handel in wapens komen. Het moeilijker maken van het in bezit krijgen van wapens heeft een preventieve werking, stelt de ACP. Van de Kamp: 'In de afgelopen jaren heeft de (internationale) opsporing in de handel van wapens onvoldoende prioriteit gehad. De beschikbare capaciteit is vooral ingezet op de geregistreerde wapens en schietverenigingen.'

Ten slotte zou het aantal zogenoemde H&K-schutters moeten worden uitgebreid. Dit zijn politiemensen die beschikken over automatische vuurwapens die bij specifieke (grote) dreigingssituaties kunnen worden ingezet.

Dat het aantal incidenten in Nederland waarin extreme vormen van geweld worden gebruikt, toeneemt is al langer zichtbaar, stelt Van de Kamp vast. 'Dit kan gaan om terroristische aanslagen, maar bijvoorbeeld ook om liquidaties waarbij extreem geweld wordt gebruikt. Criminele groeperingen maken ook in toenemende mate gebruik van extreem geweld om hun positie te versterken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden