Update

Politiebond: 'Optreden Haren niet goed genoeg'

Politiebond ACP heeft woensdag een meldpunt geopend waar politiemensen anoniem kunnen doorgeven wat er in hun ogen mis ging bij de rellen van vrijdag in Haren. De ACP heeft van betrokken agenten veel signalen opgevangen dat de communicatie, de bereikbaarheid en de instructies 'niet goed genoeg' waren.

Gerrit van de Kamp, voorzitter politievakbond ACP Beeld ANP

'Soms wisten collega's niet wat te doen', zegt voorzitter Gerrit van de Kamp tegen het ANP. 'Soms waren de locaties waar ze moesten zijn voor politiemensen van buitenaf niet duidelijk. Hier is binnen de politie veel om te doen. Daarnaast willen we weten of er nog andere problemen hebben gespeeld, die we nu nog niet te horen hebben gekregen. Ook die kunnen collega's op het meldpunt kwijt', vertelt Van de Kamp.

De informatie die via het meldpunt binnenkomt, wordt anoniem en zonder details te noemen gedeeld met de commissie onder leiding van Job Cohen, die de rellen in Haren onderzoekt. 'Uiteraard zal de ACP, waar nodig, naar aanleiding van de binnengekomen verhalen, zelf actie ondernemen', zegt Van de Kamp. De politiemensen die hun ervaringen aan de politiebond kwijt willen, kunnen dat via de e-mail doen. Ook kunnen ze telefonisch contact met de ACP opnemen.

Twee journalisten van RTV Noord en RTV Drenthe besloten woensdag aangifte te doen tegen de mobiele eenheid, omdat zij tijdens de rellen tegen de grond werden gewerkt en met de wapenstok zijn geslagen. De ene journalist zegt 'volkomen onverwacht en zonder waarschuwing te zijn neergetikt' en de ander geeft aan meerdere keren te zijn geslagen, ondanks kenbaar te hebben gemaakt dat hij journalist is. Beide verslaggevers willen met de aangifte duidelijk maken dat mensen die hun werk doen, ongemoeid moeten worden gelaten 'zelfs in hectische omstandigheden'.

De politie maakte woensdag verder bekend te verwachten binnenkort een groot aantal nieuwe aanhoudingen te verrichten. Op basis van filmbeelden en foto's heeft de politie 50 nieuwe verdachten op de korrel. Van een aantal is naam en woonplaats bekend.

De Facebook-rellen waren dinsdagavond ook onderwerp in het tv-programma Opsporing Verzocht. Veel nieuwe tips, naast de ruim 300 die de politie al kreeg, heeft dat niet opgeleverd, meldde een woordvoerder woensdag. Eerder werden al 35 verdachten aangehouden. Vijf van hen blijven vastzitten tot de eerste snelrechtzitting op 8 oktober. De anderen zijn met een dagvaarding naar huis gestuurd. Van deze groep zijn 22 personen nog niet eerder met politie en justitie in aanraking geweest, 11 zijn minderjarig.

 
Soms wisten collega's niet wat te doen. Soms waren de locaties waar ze moesten zijn voor politiemensen van buitenaf niet duidelijk
Gerrit van de Kamp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden