Politiebond 'geschoffeerd' door minister

AMSTERDAM - De politievakbond NPB voelt zich geschoffeerd door minister Opstelten met zijn keuze voor een nieuw dienstwapen. De bond werd donderdag volledig overvallen door een persbericht van de minister. Bovendien had de bond na uitgebreide tests een duidelijke voorkeur uitgesproken voor een wapen van een andere leverancier.


Dit zegt NPB-hoofdbestuurder Jan Willem van der Pol. Hij begrijpt niet dat Opstelten voorbij gaat aan de eisen van de vakbond, en daarmee aan de mening van vele bij de bond aangesloten agenten. 'Deze aanschaf is voor ons zeer belangrijk. Daarom is het van groot belang dat we gedurende de hele procedure hierbij betrokken zijn. Ik ben hier heel chagrijnig van', aldus Van der Pol.


Donderdag maakte minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bekend dat het bedrijf Sig Sauer het nieuwe dienstpistool zal leveren. Het wapen, dat speciaal voor de Nederlandse politie wordt gemaakt, vervangt de Walther P5 en Glock17. De vervanging wordt de komende jaren uitgevoerd en moet eind 2013 helemaal klaar zijn. Het gaat om 42 duizend nieuwe dienstpistolen.


Een commissie met politie en vakbonden praat al jarenlang over het nieuwe wapen. Maar nadat in juni vorig jaar drie wapens door teams van agenten waren getest, hoorden de bonden niets meer. Tijdens deze proeven bleek dat er een sterke voorkeur bestond voor een dienstwapen van het merk Heckler & Koch.


Dat de keus nu op de Sig Sauer is gevallen, bevreemdt de NPB. In de commissie Bewapening, Uitrusting en Kleding (BUK) was dit niet besproken, en evenmin in het reguliere overleg met de minister. Van der Pol: 'Dat is onhandig en onbegrijpelijk. We zijn hier sinds 2005 mee bezig, en dan worden we in de cruciale laatste maanden compleet genegeerd. Waarom is me niet duidelijk.'


Ook de politiebond ACP wil dat er duidelijkheid komt over de achtergronden van de keuze voor de Sig Sauer. De bond stelt voor om de complete procedure door te lichten.


Bronnen in de wapenhandel zeggen dat de kans groot is dat na de voor Sig Sauer negatieve tests door agenten bepaalde criteria zijn aangepast, om er voor te zorgen dat de Duitse wapenfabrikant de aanbesteding alsnog zou winnen.


ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp wil ook duidelijkheid van het ministerie over de rol van mogelijk corrupte partijen bij de aanbesteding van het wapen. De wapengroothandel Technisch Bureau Muller, die de Nederlandse leverancier is van Sig Sauer, was eerder betrokken bij de aanschaf van pepperspray bij de Nederlandse politie.


De rijksrecherche doet onderzoek naar corruptie rond deze aankoop, naar aanleiding van een groot Amerikaans onderzoek naar omkoping in de wapenhandel. In dat onderzoek werd TBM genoemd, net als een Rotterdamse politieagent. Deze man, die door TBM zou zijn omgekocht, speelt ook een rol bij de aanbesteding van dienstpistolen.


Opstelten maakte donderdag bekend dat de rijksrecherche en de Rijksauditdienst de aanbesteding van het dienstpistool hebben doorgelicht. Er werden geen onregelmatigheden geconstateerd.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden