Politiebond: excessen Keulen te wijten aan inzet agenten voor vluchtelingencrisis

Volgens de Duitse politievakbond hadden de gebeurtenissen tijdens oud en nieuw in Keulen niet zo hoeven te escaleren als de politieagenten steun hadden gekregen van collega's. Die collega's moesten echter de vluchtelingencrisis in de gaten houden. Tweehonderd politieagenten uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waartoe ook Keulen behoort, zijn in Beieren om de grens te bewaken.

Een beeld van oudjaarsnacht in Keulen. Politieagenten in actie op de Schlossplatz. Beeld epa
Een beeld van oudjaarsnacht in Keulen. Politieagenten in actie op de Schlossplatz.Beeld epa

'De nacht was heel anders verlopen als ze hun collega's in Keulen hadden geholpen', aldus Ernst Walter van de vakbond tegen de krant Rheinischen Post. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann spreekt dit tegen. Daarnaast is de vluchtelingenproblematiek volgens hem heel belangrijk. Verschillende politiebureau's in Noordrijn-Westfalen zijn onderbezet, maar volgens Herrmann is 'de grote aanwezigheid van agenten aan de grens gerechtvaardigd'.

Het gebrekkige optreden op oudejaarsnacht heeft alsnog een abrupt einde gemaakte aan de carrière van de politiechef Wolfgang Albers. Vrijdagmiddag werd bekend dat de 60-jarige politiechef met vervroegd pensioen wordt gestuurd.

Albers positie is onhoudbaar geworden nadat de afgelopen dagen duidelijk is geworden dat zijn eerdere uitspraken over het verloop van de nieuwjaarsnacht haaks op de werkelijkheid stonden. In tegenstelling tot zijn eerste verklaring afgelopen maandag had de politie de situatie op het stationsplein, waar zo'n duizend relschoppers waren verzameld, absoluut niet onder controle en zou de afkomst van de daders wel al duidelijk zijn geweest.

De afgelopen dagen bleek dat vergelijkbare ongeregeldheden zich ook in andere Duitse steden hebben voorgedaan, waaronder Hamburg. In totaal hebben bijna 170 vrouwen in Duitsland aangifte gedaan, waarvan tweederde gaat over seksueel geweld. De Keulse politiechef Albers had aanvankelijk verklaard dat de daders op oudejaarsavond vooral uit zijn geweest op geld, en dat de aanranding als afleiding zou hebben gediend om de vrouwen te bestelen. Agenten verklaarden later echter dat het precies andersom was: 'Seksueel amusement was het hoogste doel.'

Boze vrouwen doen publieke opinie kantelen

De factor vrouw zal het taboe op een open debat over de vluchtelingenstroom doorbreken, schrijft hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie Henri Beunders.

'Vrouw zonder man is geen loslopend wild'. De lezersbrieven in de Volkskrant van vrijdag 8 januari.

'Vrijwel elke vrouw belandde weleens in een bedreigende situatie met een man. Al ruim voordat er immigranten kwamen. Toch verandert Keulen alles.' Lees hier de verslaggeverscolumn van Magriet Oostveen (+).

Politiechef van Keulen Wolfgang Albers. Beeld AFP
Politiechef van Keulen Wolfgang Albers.Beeld AFP

Vertrouwen ernstig geschonden

Volgens de burgemeester van Keulen, Henriette Reker, heeft het nalatige optreden van Albers 'het vertrouwen in de Keulse politie ernstig geschonden'. 'Interne politieverslagen, interviews met politiebronnen en verklaringen in de media geven een heel ander beeld van de gebeurtenissen van nieuwjaarsnacht dan de informatie die de leiding heeft gegeven', zegt ze in een officiële verklaring, meldt de lokale krant Kölner Stad-Anzeiger.

Inmiddels heeft de politie 31 verdachten opgepakt die betrokken zijn geweest bij de chaos tijdens de jaarwisseling. Onder hen bevinden zich 18 asielzoekers, zo heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaard. Ze worden verdacht van diefstal en geweldpleging en één van verdachten zou zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel getint verbaal geweld. Geen van hen wordt momenteel verdacht van aanranding.

Tekst gaat door onder de foto

Waarom in Keulen?

Geen Duitser zal het verbazen. De stad worstelt al decennia met zijn donkere kant. Lees hier een profiel van de stad (+).

Uitgelekte politierapporten geven een totaal ander beeld van de gebeurtenissen in Keulen dan de officiële lezing. 'De situatie was absoluut niet onder controle te krijgen.'

Wat veel Duitsers zich afvragen: verzwegen Duitse media het seksueel misbruik bewust? (+)

Het briefje dat is gevonden bij een van de twee zakkenrollers die donderdag in Keulen zijn aangehouden. Beeld screenshot
Het briefje dat is gevonden bij een van de twee zakkenrollers die donderdag in Keulen zijn aangehouden.Beeld screenshot
Een Zwitserse kunstenares heeft vrijdag naakt betoogd op het plein voor het centraal station van Keulen. Ze droeg een bord met de oproep om vrouwen te respecteren. We zijn ook naakt niet vogelvrij, betoogde Milo Moiré tien minuten lang. Beeld anp
Een Zwitserse kunstenares heeft vrijdag naakt betoogd op het plein voor het centraal station van Keulen. Ze droeg een bord met de oproep om vrouwen te respecteren. We zijn ook naakt niet vogelvrij, betoogde Milo Moiré tien minuten lang.Beeld anp

Bij de verdachten is onder meer een briefje gevonden met een Duits-Arabische woordenlijst van teksten als 'mooie borsten', 'ik wil neuken' en 'ik dood je'. Twee zakkenrollers die donderdag werden gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid, zijn weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Het gaan jongens van 16 en 23 uit Tunesië en Marokko. De politie heeft op hun mobiele telefoons foto's en video's gevonden van de aanrandingen.

De Duitse autoriteiten onderzoeken nog of de aanrandingen gecoördineerd waren. Volgens een ooggetuige was er duidelijk sprake van regie, zo verklaarde ze tegen de Britse krant The Guardian. 'Ik zag hoe drie netgeklede mannen instructies gaven aan groepjes mannen die dan weer gericht in de menigte verdwenen. Af en toe pauzeerden ze om selfies te maken.' Zelf raakte de ooggetuige, een asielzoekster uit Iran, gewond toen ze in de chaos probeerde vuurwerk tegen te houden dat in de kinderwagen van haar driejarige peuter dreigde te belanden.

Van de 31 verdachten komen er negen uit Algerije, acht uit Marokko, vijf uit Iran, vier uit Syrië, twee uit Duitsland, één Servië, één uit de VS en één uit Irak.

Henriette Reker, de burgemeester van Keulen. Beeld afp
Henriette Reker, de burgemeester van Keulen.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden