Politiebond ACP dreigt Peper met kort geding

De christelijke politievakbond ACP dreigt minister Peper van Binnenlandse Zaken met een kort geding als hij niet snel de nieuwe politie-CAO ondertekent....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politiebond (NPB) achtte dinsdag een nieuw akkoord mogelijk. 'De nieuwe salarissen blijven recht overeind. We willen Peper wel graag helpen met het zoeken naar de 35 miljoen gulden die hij tekortkomt om de nieuwe CAO te financieren.'

Peper wil niet meer kwijt dan dat er ruimte is om tot een oplossing te komen en dat hij studeert op allerlei varianten. Volgens voorzitter W. Deetman van het korpsbeheerdersberaad (politieleiders), die gisteren bij Peper op bezoek was, behoort een nieuw akkoord zeker tot de mogelijkheden.

De politiebond ACP zegt weinig heil te zien in het overleg met de minister. De aankondiging van het kort geding verraste de andere politiebonden. 'In elk goed huwelijk komen communicatiefouten voor', zei NPB'er Van Duijn.

De bonden gingen gisteren direct in conclaaf om een scheuring in het werknemersfront te voorkomen. Het kort geding zal de acties van vrijdag niet in de weg staan.

Het nieuwe conflict over de politie-CAO ontstond vorige week, nadat Binnenlandse Zaken had ontdekt dat het CAO-akkoord van 16 januari 35 miljoen gulden duurder uitviel dan verwacht. Peper wilde dit euvel eerst verhelpen alvorens het akkoord te ondertekenen. Sommige lonen moesten omlaag.

De bonden reageerden woedend. Binnenlandse Zaken was volgens hen akkoord gegaan met de nieuwe lonen, en zij zagen geen enkele reden om daarvan terug te komen. Ze lieten aan de hand van transcripties van de onderhandelingsgesprekken zien dat Binnenlandse Zaken wel degelijk wist hoe hoog de nieuwe lonen zouden worden.

De politieschalen 7 en 8 zouden met 4 tot 6 procent omhoog gaan. Dat was vooral bedoeld als compensatie voor een verslechterde ouderenregeling, waarvan voornamelijk agenten uit die schalen de dupe zouden worden.

Niemand in politiek Den Haag legt de schuldvraag over de onderhandelingsfout bij zichzelf. De bonden, vindt het kabinet, hadden zich moeten realiseren dat zo'n loonstijging niet reëel was. NPB'er Van Duijn repliceert meermalen de verzekering te hebben gekregen dat de nieuwe lonen binnen het mandaat van de onderhandelaars vielen. Dat is ook na 16 januari herhaaldelijk bevestigd, zei hij. In NRC Handelsblad zei werkgeversonderhandelaar Stekelenburg, die de zijde van de bonden heeft gekozen, gisteren dat er zelfs nog ruimte over was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden