NieuwsOudejaarsdag
Politiebaas: agenten deze jaarwisseling vaker betrokken bij geweldsincidenten
Hoewel het aantal geregistreerde incidenten van geweld tegen hulpverleners tijdens deze jaarwisseling vergelijkbaar was met voorgaande jaren, waren hier vaker agenten bij betrokken. Dit meldt politiebaas Henk van Essen aan persbureau ANP.
Over het algemeen werden dit jaar meer incidenten geregistreerd. Dat komt mogelijk doordat burgers vanwege het vuurwerkverbod eerder melding deden van overlast, zegt Van Essen.
‘De meldingen gingen met name over branden en vuurwerk. Ook al zijn grote excessen uitgebleven, helaas zijn op verschillende plaatsen collega’s en andere hulpverleners weer geconfronteerd met agressie en geweld en is met zwaar illegaal vuurwerk naar politie en brandweer gegooid.’ Dit is en blijft onacceptabel, aldus Van Essen.
Ondanks dat het aantal geregistreerde incidenten dus toenam, meldden zich dit jaar vanwege het vuurwerkverbod wel beduidend minder slachtoffers met vuurwerkletsel op de spoedeisende hulpposten. Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam sprak in het AD van de rustigste jaarwisseling in 23 jaar. De Faber en zijn collega’s hebben slecht één verwonding door vuurwerk en twee veroorzaakt door carbid hoeven te behandelen, waarbij het letsel ook nog eens meeviel. Het sterkt De Faber in zijn opvatting dat het verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk moet blijven.
Ook burgermeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, greep het lage aantal letselslachtoffers aan om te pleiten voor een algeheel vuurwerkverbod. ‘De eerste tekenen van het vuurwerkverbod smaken er bij mij naar dat we dit blijven doorzetten’, zegt hij tegen Omroep Gelderland.
Incidenten
Tijdens Oudjaarsnacht moest de Mobiele Eenheid onder meer uitrukken in Waardenburg, Leeuwarden, Tiel, Oudewater, Utrecht en Amersfoort. Opvallend vaak omdat er autobranden plaatsvonden of omdat hulpdiensten werden bekogeld met vuurwerk.
Dit gebeurde bijvoorbeeld in Den Bosch, waardoor burgemeester Jack Mikkers zich genoodzaakt voelde om delen van zijn stad tot veiligheidsrisicogebied aan te merken.
Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond beleefden de huldiensten een drukke nacht. Hoewel grote incidenten uitbleven, kreeg de brandweer 390 meldingen binnen - in de meeste gevallen van container- en kleine buitenbranden. Maar er waren ook 32 brandmeldingen in een gebouw of woning en nog eens 34 voertuigbranden. Landelijk werd de brandweer bijna 4.000 keer opgeroepen voor een incident, vorig jaar was dit nog 4.400 keer het geval.
In Amsterdam-Oost werd de Mobiele Eenheid ingezet, nadat sprake was van ongeregeldheden met zwaar vuurwerk. In het stadsdeel Nieuw-West werden vijf mensen aangehouden nadat de politie was bekogeld met vuurwerk. Niemand raakte gewond.
De politie in Friesland heeft twaalf personen aangehouden voor het afsteken van een carbid-kanon in Joure, waardoor alle ramen van een nabijgelegen hotel sprongen. De twaalf personen meldden zichzelf bij de politie, nadat er beelden - opgenomen door een beveiligingscamera - op internet waren verschenen van de ravage.
Illegale feestjes
In de Haagse wijk Duindorp was donderdagavond een klein volksfeest gaande. Er waren optredens, tientallen mensen dansten op een plein. Volgens de politie was het evenement aangemeld ‘als demonstratie’. Er werd niet ingegrepen omdat de sfeer goed was. Om diezelfde reden kwam de politie ook niet in actie in Staphorst, waar honderden jongeren bij elkaar kwamen onder een viaduct.
Het handhaven van de openbare orde had dit jaar prioriteit boven het handhaven van de coronamaatregelen. De politie liet eerder al aan de Volkskrant weten niet te verwachten ‘op allerlei kleine feestjes af te stormen’. De politie heeft in principe niets te zoeken achter de voordeur, zei de woordvoerder, ‘tot het moment dat sprake is van overlast’.
Dit was een aantal keer het geval, zoals in Nijmegen. Daar beëindigde de politie vrijdagochtend rond 10.30 uur een illegaal feest met ongeveer dertig aanwezigen. Een deel van de feestgangers probeerde te ontkomen, maar de politie wist dat te voorkomen. Alle aanwezigen hebben een bekeuring (95 euro) gekregen wegens het overtreden van de coronaregels.
Ook in Arnhem werd een illegaal feest stilgelegd. Zeker zeventig man had zich daar verzameld in een bunker. De feestgangers verzetten zich tegen de politie en gooiden met stenen. Vier agenten raakten daarbij gewond, van wie er twee voor een behandeling naar het ziekenhuis moesten. Er zijn vier mensen aangehouden wegens het plegen van openlijk geweld.
Burgemeester Ahmed Marcouch toonde zich op Twitter verbolgen over de gebeurtenis. ‘Dit asociale tuig, wat een verschil met al die mensen hier in Arnhem die letten op elkaar, in plaats van willens en wetens het risico nemen om hier onze mensen te besmetten met een dodelijk virus en geweld tegen onze dienders is dubbel slecht.’
Anders dan anders
Dit jaar was de situatie door de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod nog spannender dan anders, zei politiecommissaris Max Daniel in een interview met de Volkskrant. Hij maakte zich zorgen over de veiligheid van dienstverleners. ‘We weten gewoon niet precies wat ons te wachten staat. Ook na dit jaar van spanning, irritatie en verveling, mogen burgers niet los. (..) Wat gaat deze groep nu doen?’
In totaal heeft de politie dit jaar 116 duizend kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2019.
Koning bezoekt hulpverleners
De koning heeft tijdens de nieuwjaarsnacht in Den Haag hulpverleners bezocht. Dat heeft de RVD na afloop van de bezoeken laten weten.
Willem-Alexander ging, samen met de Haagse burgemeester Jan van Zanen, de politiechef en de hoofdofficier van justitie, naar het regionaal crisiscentrum van de Veiligheidsregio Haaglanden, de gemeenschappelijke meldkamer, politiebureau Hoefkade en het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde.
Ze spraken met medewerkers van de meldkamer en van het regionaal crisiscentrum over hun werk tijdens de jaarwisseling, over het afhandelen van de meldingen en over het coördineren en aansturen van de inzet van de hulpdiensten. Bij het politiebureau sprak de koning met politieagenten en met schoonmakers die de hele avond en nacht op straat bezig zijn met het weghalen van eventueel brandgevaarlijk materiaal om zo incidenten en brandjes zoveel mogelijk te voorkomen.
In het Westeinde vertelden artsen en verpleegkundigen over hun ervaringen op oudejaarsavond en tijdens de nieuwjaarsnacht en over de verschillen met het werk tijdens andere nachten en eerdere jaarwisselingen. De koning ging ook kijken op de spoedeisende hulp.
Lees meer over de jaarwisseling
Dit jaar is de situatie door de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod nog spannender dan anders, zegt politiecommissaris Max Daniel. Hij maakt zich zorgen over de veiligheid van dienstverleners. ‘We weten gewoon niet precies wat ons te wachten staat.’
De vele uit de hand gelopen illegale feestjes zetten de toon voor een grillige afsluiting van dit jaar. Maar voor deze generatie ‘coronaravers’ is er weinig alternatief: het is illegaal feesten of niet feesten.