Politieauto scheidt school van stembureau

Bij de verkiezingen voor de assemblee laten de Noord-Ieren zich opnieuw leiden door hun religieuze achtergrond. Het wantrouwen tussen katholieken en protestanten lijkt onverminderd groot....

Van onze correspondent Peter de Waard

Verkiezingsdag in Noord-Belfast verloopt niet anders dan elke andere dag. Bij de deur van de katholieke meisjeschool Holy Cross in Belfast post priester Aidan Troy, de voorzitter van het schoolbestuur, trouw bij de deur. Bij de poort van het schoolplein staat zoals elke dag een gepantserde politiewagen met twee in ME-uitrusting geklede agenten geparkeerd. Aan de overkant van de weg wappert provocerend een Union Jack.

'Het is rustig. Maar die auto herinnert iedereen eraan dat het elk moment weer kan misgaan', zegt Troy. De 4-tot 11-jarige schoolkinderen moeten een verwrongen beeld van de wereld krijgen, maar laten het niet merken. 'Hi', roepen ze. Journalisten op het schoolplein zijn hen niet onbekend.

De kinderen spelen en lijken de gebeurtenissen van vorig jaar te zijn vergeten, toen protestantse loyalisten de toegangswegen naar de katholieke school door 'hun' wijk blokkeerden. Beelden van angstige kinderen die met hun hysterische ouders door een zwaarbewapend politiekordon naar school liepen, gingen de wereld over. Loyalisten scholden hen uit en gooiden zelfs met molotovcocktails.

De meeste ouders zeggen dat de gebeurtenissen hen politiek bewuster heeft gemaakt, maar dat zij hun stemgedrag niet hebben veranderd.Ze stemden woensdag voor SDLP en Sinn Féin, katholieke partijen die het vredesproces steunen. Slechts een enkeling zegt zijn geloof in het proces te hebben verloren en daarom niet meer te hebben willen stemmen.

Tegenover de school bevindt zich het stemlokaal. Enkele loyalistische activisten staan voor de poort in deze protestantse wijk. Veruit de meeste kiezers zijn protestanten. Deborah McCluskey en haar 22-jarige dochter Mary zeggen dat ze net op een unionistische partij hebben gestemd. 'Praten is de enige oplossing. Waar ik tegen ben, zijn terroristen in de regering.'

Ze zegt dat de katholieken op weg naar school rotzooi in de tuinen van protestanten gooiden. 'Dat ging jaren door en heeft de zaak gepolariseerd. Maar dat kwam niet in de krant. En toen deden de protestanten iets en sprongen de media erop af.'

In totaal konden gisteren 1,1 miljoen Noord-Ieren hun stem uitbrengen voor een nieuwe assemblee, die overigens al sinds oktober 2002 buiten werking is gesteld. In overgrote meerderheid zullen ze op een partij hebben gestemd die hun religie vertegenwoordigt:de katholieke partijen die aansluiting willen bij Ierland en de protestantse partijen die bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven horen. Verwacht wordt dat de radicale partijen aan beide kanten winnen. Sinn Féin, de politieke vleugel van de IRA, zal mogelijk de grootste katholieke partij worden, ten koste van de gematigde SDLP. Belangrijk is of de DUP, de protestantse partij van de 77-jarige dominee Iain Paisley, groter wordt dan de UUP van ex-premier David Trimble. Paisley zal daarmee aanspraak kunnen maken op het premierschap, maar heeft al aangekondigd eerst opnieuw te willen onderhandelen over het Goede Vrijdag-vredesakkoord van 1998 – wat voor de katholieke nationalisten onbespreekbaar is.

De Britse premier Blair en de Ierse premier Ahern riepen de Noord-Ieren dinsdag op te gaan stemmen om de impasse in het vredesproces te doorbreken. Gezien het ingewikkelde kiessysteem zal de uitslag mogelijk pas vrijdag of zaterdag bekend zijn.

Priester Aidan Troy hoopt dat de verkiezingen het vredesproces nieuw leven zullen inblazen. Maar hij wacht daar niet op. Hij wil van het schoolplein van de Holy Cross een ontmoetingsplaats maken van protestanten en katholieken. Het lijkt een even ambitieus plan als het vredesproces.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden