Politieagenten lekken dikwijls te goeder trouw bij een pilsje

De parlementaire enquêtecommissie Opsporingsmethoden wist het al: de politie lekt. Criminelen zijn dikwijls op de hoogte van politie-onderzoeken. Ze hebben niet alleen belangstelling voor hun eigen dossier, ook informatie over de concurrentie is zeer welkom....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Maar dat agenten op grote schaal afspreken in wegrestaurants om daar hun afnemers te ontmoeten, dat is overdreven. Verreweg het meeste van de zogenoemde 'informele informatie-uitwisseling' vindt plaats in 'sociale structuren': familie- en vriendenkring, sportvereniging, de collega's of het old-boys netwerk. Van dat laatste profiteert vooral het detectivebureau van de ex-collega.

Dat blijkt uit een onderzoek van het universitaire Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen in Nijmegen, waarvan het resultaat dinsdag is aangeboden aan minister Sorgdrager van Justitie. De wetenschappers hebben onderzocht hoe dat lekken dagelijks in zijn werk gaat. Wie praat op zijn verjaardag nou niet over zijn werk?

Het bleek niet eenvoudig om de omvang van het informele circuit in kaart te brengen, schrijven de Nijmegenaren in het rapport Lekken of verstrekken? En wat mag je onder het genot van een pilsje wel en wat niet aan je buurman vertellen? Lastig, er moeten regels komen, vinden de ITS'ers.

Meestal is die vertrouwelijke informatie niet ontzettend geheim en de verstrekking ervan eigenlijk wel goed bedoeld, aldus de auteurs A. van Ruth en L. Gunther Moor. Vertrouwelijke politiegegevens worden veelal verstrekt om aan te geven dat men beter geen zaken kan doen met de crimineel in kwestie. De agent, zo luidt de conclusie, wil uit preventieve overwegingen particulieren of bedrijven waarschuwen. De politieagenten zijn kortom dikwijls te goeder trouw.

Er wordt niet alleen 'gelekt' naar vrienden en collega's, ook de onderwereld heeft een voet tussen de deur. Niet dat de politie ermee is verstrengeld, maar een 'probleem' is het wel. Aan de integriteit van de agent moet iets worden gedaan, vindt het ITS. De ministers Dijkstal en Sorgdrager zeiden al eerder het daarmee eens te zijn. De politie heeft inmiddels een project opgezet. En de Registratiekamer heeft aangekondigd steekproefsgewijs toezicht uit te oefenen op het gebruik van politie-informatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden