nieuwspolitie-uitrusting

Politieagenten krijgen taser standaard in uitrusting

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit om 17 duizend politiemensen uit te rusten met een stroomstootwapen. Daarmee is de al jaren slepende discussie over invoering van de zogenoemde taser beslecht. Wel zal het nog zeker drie tot vijf jaar duren voordat alle straatagenten de beschikking hebben over het wapen.

Politie houdt de verdachte van het neersteken van drie mensen op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag onder schot. Beeld ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) noemde vrijdag na de ministerraad het wapen ‘een belangrijke toevoeging aan de uitrusting van de politie’. Het kan volgens hem in situaties van agressie en geweld in de openbare ruimte ‘een de-escalerend effect’ hebben. 

Met de taser is in drie regio’s proefgedraaid. Aanschaf van het (kostbare) wapen verloopt vanaf volgend jaar via een aanbesteding. Daarna moeten alle agenten het gebruik ervan opnemen in hun training.

Het wapen is niet onomstreden. In de Verenigde Staten zijn er doden door gevallen, vooral bij inzet tegen mensen die gezondheidsproblemen hadden. Inmiddels lijkt vast te staan dat de risico’s bij gebruik tegen gezonde mensen aanvaardbaar zijn.

Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond is blij met het besluit. ‘De pilot-teams zijn heel positief over het wapen. Veel agenten zeggen: had ik het maar eerder gehad. Dus ik hoop dat we vaart kunnen maken met de invoering.’

Terughoudend gebruik

Tussen de politie en GGZ-instellingen hebben gesprekken plaatsgevonden over een terughoudend gebruik tegen psychiatrische patiënten. Een deel van de Tweede Kamer had daarop aangedrongen.

In de praktijk wordt de hulp van de politie juist vaak ingeroepen bij verwarde personen. Deze week nog schoot een agent een vrouw in Alkmaar neer die dreigde met een mes en een hamer. Ze overleed later in het ziekenhuis. Daar had de taser mogelijk uitkomst kunnen bieden.

De politie begon in 2012 met een proef met het wapen, nadat eerder arrestatieteams er al mee hadden geëxperimenteerd. Toen was er geen geld voor invoering. Een taser schakelt agressieve verdachten met een stroomschok in één keer uit. De spieren van een arrestant raken korte tijd verlamd.

Eerder had de politie zelf ook een bezwaar, van meer praktische aard. Een agent draagt al veel bij zich, zoals een pistool, wapenstok, pepperspray, handboeien en mobilofoon. Daar komt de taser nog bij. ‘Dat probleem is in de proefperiode reuze meegevallen’, zegt Struijs. ‘Het model is aangepast, zodat het je niet in de weg zit als je in de auto stapt. En je draagt het standaard als je bijvoorbeeld een horecadienst draait, maar je hoeft het niet permanent te dragen.’

Korpschef Erik Akerboom riep het kabinet twee maanden geleden op haast te maken met de invoering, nadat in Rotterdam een deelnemer aan een bruidsstoet een agent bewusteloos had geslagen.

Hoe werkt een stroomstootwapen of taser?

Vanaf enkele meters vuurt de taser twee pijltjes af die met een stroomdraad met het wapen verbonden blijven. De pijltjes klemmen zich vast in het lichaam. Daarna dient het wapen een stroomstoot toe, waardoor de getroffene tijdelijk de controle over zijn spieren verliest. De taser kan ook direct tegen het lichaam worden gehouden. Dit veroorzaakt schokken maar leidt niet tot spierverlamming.

Beeld de Volkskrant

Meer lezen over het stroomstootwapen?

De politie vindt het wapen geschikt voor gevaarlijke situaties met ‘verwarde personen’. Maar juist voor die groep zijn de stroomstoten mogelijk gevaarlijk. Is de taser in slechte handen bij de straatagent?

Wetenschappers staan kritisch tegenover invoering van de taser. We zetten hier de voor- en nadelen op een rij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden