Politie zwijgt over arrestaties op Dam

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan vindt de aanhouding van de republikeinen Joanna en Hans Maessen op de Dam tijdens de troonswisseling 'een ernstige zaak'. Van der Laan zei dat donderdagmiddag in de Nieuwe Kerk, pal bij de plek waar politiemensen op dinsdagochtend volgens hem 'een duidelijke fout' hebben gemaakt.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARCEL VAN LIESHOUT

AMSTERDAM - Met die kwalificaties, voorafgaande aan de uitreiking van de eerste inhuldigingsmedailles , drukte Van der Laan zich aanmerkelijk krachtiger uit over de twee aanhoudingen dan hij de avond tevoren deed bij het tv-programma Pauw & Witteman. Daar repte hij van een 'inschattingsfout', maar sprak hij vooral zijn ergernis uit over 'complottheorieën': de twee zouden bewust, na instructies van hogerhand, zijn opgepakt. Terwijl ze, zoals later ook is vastgesteld, niets strafbaars deden.

De Amsterdamse politie beantwoordt sinds donderdagmiddag geen enkele persvraag meer over het incident op de Dam. 'We werken aan een compleet feitenrelaas, bedoeld voor de driehoek van maandag', aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie. Maandag bespreken de burgemeester, de korpschef en de hoofdofficier van justitie het politieoptreden van 30 april. Van der Laan geeft daarna verdere opheldering. Meerdere politieke partijen dringen daar ook op aan.

Maandag komt er mogelijk ook duidelijkheid over de functie en de rol van een in een grijs pak gestoken man, met oortelefoontje, die bij het wegvoeren van Joanna een demonstratiebord uit de handen van de studente griste. Bij de Volkskrant kwam een anonieme tip binnen dat de man werkzaam zou zijn bij de Dienst Bewaken en Beveiligen van het Koninklijk Huis.

Die Dienst valt onder het korps Nationale Politie, maar ook die organisatie geeft geen enkel commentaar en verwijst naar de - inmiddels zwijgende - Amsterdamse politie. Op tv-beelden is te zien hoe de man kort voor de aanhouding van Joanna en Maessen per telefoon communiceert. Ook op de vraag of de Dienst Bewaken en Beveiligen opdrachten mag geven aan Amsterdamse politiemensen, komt geen antwoord.

Alle twaalfduizend politiemensen die dinsdag werden ingezet, zijn volgens Van der Laan uitvoerig geïnformeerd over de vrijheid van meningsuiting. Onder meer via een videoboodschap van de burgemeester. Al vanaf eind januari is duidelijk gemaakt dat wat Joanna en Maessen op 30 april deden, geen reden voor een arrestatie kon zijn. Over die afspraak zei Van der Laan bij Pauw & Witteman: 'Als dit gebeurt, dan bijten we op onze tanden.'

Tijdens die uitzending zei Van der Laan ook dat de aanhoudingen 'enkele minuten' voor de balkonscène plaatsvonden. In werkelijkheid gebeurde dat een half uur vroeger. Ook de Amsterdamse politie hield zich op 30 april niet helemaal aan de feiten door in een officiële tweet te ontkennen dat er op de Dam aanhoudingen waren verricht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden