Politie zoekt nog één vrijgelaten verdachte

Fout met onbevoegde rechter in Den Bosch had betrekking op veertig uitspraken...

Van onze verslaggever Peter de Graaf

DEN BOSCH Een 27-jarige Eindhovenaar die vorige week in de affaire van de onbevoegde rechter werd vrijgelaten maar dinsdag op last van het gerechtshof weer moest worden gearresteerd, was gisteravond nog voortvluchtig. Hij zat vast op verdenking van een roofoverval en verkrachting. ‘De politie werkt met man en macht om de man te vinden en aan te houden’, aldus persofficier Wijnbelt.

Aanvankelijk leken meer verdachten op oneigenlijke wijze te profiteren van de blunder van de Bossche rechtbank. Gistermorgen bleken in totaal drie verdachten, die de politie niet thuis had aangetroffen, spoorloos te zijn.

Een van hen, een 59-jarige Eindhovenaar die verdacht wordt van ontucht met een minderjarige, meldde zich woensdagmiddag echter alsnog op het politiebureau. Een andere man, eveneens verdacht van een gewapende overval en verkrachting, kwam weliswaar niet opdagen bij zijn rechtszaak gistermorgen. Maar hij wordt niet langer gezocht, omdat de rechter zijn voorlopige hechtenis ophief vanwege onvoldoende harde aanwijzingen van zijn betrokkenheid bij genoemde delicten.

Het Openbaar Ministerie, de rechtbank en het gerechtshof in Den Bosch draaien overuren om de fout in de rechtsgang als gevolg van de onbevoegde rechter te herstellen. Twee weken geleden bleken veertig uitspraken en beslissingen van de meervoudige strafkamer van de Bossche rechtbank te zijn genomen met een rechter in opleiding, die formeel niet bij Koninklijk Besluit was aangesteld. In 14 gevallen ging het om een eindvonnis. In 26 andere zaken betrof het besluiten in rechtszaken die nog in behandeling zijn. Daarvan zaten 15 verdachten in voorlopige hechtenis. Van deze groep dienden 8 verdachten een verzoek in tot opheffing van de voorlopige hechtenis.

Vorige week honoreerde de raadkamer van de Bossche rechtbank die verzoeken. De raadkamer was voor de gelegenheid bemand met Arnhemse rechters. De raadkamer was het met de advocaten eens dat het besluit tot de voorlopige hechtenis door de aanwezigheid van de onbevoegde rechter ongeldig was. Zeven verdachten kwamen hierdoor op vrije voeten; een achtste bleef achter de tralies, vanwege een andere zaak. De vrijlating wekte veel beroering.

Het OM ging tegen het besluit in beroep. Dinsdag draaide de raadkamer van het gerechtshof de vrijlating terug. Volgens het Hof ondervinden de verdachten weliswaar nadeel van de blunder van de Bossche rechtbank, maar is het maatschappelijk belang, namelijk dat verdachten van ernstige misdrijven tot aan hun berechting achter de tralies zitten, belangrijker dan het belang van de personen zelf. De zeven verdachten die op vrije voeten waren, moesten weer worden aangehouden.

Om het ontspoorde proces tegen deze verdachten weer zo snel mogelijk op de rails te zetten, moesten ze gisteren al voorkomen voor de rechtbank. Drie verdachten kwamen niet opdagen, van wie één dus voortvluchtig is. De vrouw die wordt verdacht van moord op haar partner, was er wel. Zij is dinsdagavond aangehouden. Ook drie minderjarige verdachten hebben zich gemeld.

Vandaag wordt opnieuw een belangrijk besluit verwacht, namelijk over de rechtsgeldigheid van de veertien eindvonnissen. Dinsdag boog het gerechtshof zich hierover. De zwaarste zaak betreft die van een 42-jarige man uit Bakel, die tot tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging is veroordeeld vanwege ontucht met zes minderjarige pleegkinderen. Zijn advocaat meent dat zijn cliënt op vrije voeten moet worden gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden