Politie zoekt meer dan wapens

De inval bij de Hells Angels in Amsterdam van gisteren is meer dan een zoekactie naar wapens zoals de politie wil doen voorkomen....

Uit veiligheidsoverwegingen houdt het Openbaar Ministerie voorlopig de identiteit geheim van de officier van justitie die de zaak behandelt van de donderdag aangehouden leden van motorclub Hells Angels. Een justitiewoordvoerder wil geen ander commentaar geven dan dat de beslissing is genomen omdat 'het een gevaarlijke club is'. De zaak is in behandeling bij de unit zware georganiseerde criminaliteit van het Amsterdamse parket.

De inval bij de Hells Angels na een tip over de aanwezigheid van wapens past volgens de politie in het Amsterdamse antivuurwapenbeleid. Plaatsvervangend korpschef J. van Riessen zei gisteren dat bij vermoeden van wapenbezit op welke locatie dan ook 'de hele boel ondersteboven' gaat. Hij wil 'alle nesten verstoren'.

Ondanks die stelling kan de doorzoeking van het Angelsterrein niet los worden gezien van het onderzoek naar de liquidatie van topcrimineel Sam Klepper. Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de moord in oktober vorig jaar is ook betrokken bij de doorzoekingen aan de Amsterdamse Wenckebachweg.

Zelfverklaard drugsbaron Klepper was aspirantlid van de motorclub. Na zijn gewelddadige dood voor een winkelcentrum in Buitenveldert werd hij tot volledig lid verklaard. Zijn begrafenis trok, behalve door grote overlijdensadvertenties, ook de aandacht door een lange rouwstoet van clubgenoten door het centrum van Amsterdam.

Tot de theorieën van de recherche over de toedracht van de liquidatie behoort een link met leden van de Hells Angels. De politie heeft verhalen opgetekend over drugshandel waarbij zowel Klepper als de betreffende leden waren betrokken. Tot aanhoudingen of een aanklacht heeft dat nog niet geleid.

Tijdens het Klepper-onderzoek bezocht de Amsterdamse Criminele Inlichtingendienst (CID) ook leden van de Hells Angels. Maar daar 'praat men niet met de politie', aldus een opsporingsambtenaar. Toch wist de politie kennelijk hoogwaardige informatie te bemachtigen over Angel Place.

Gisteren was tijdens de inval te zien dat een politie-bulldozer direct naar een caravan reed op het terrein. De zware machine tilde de hut op, waarna rechercheurs zonder aarzelen begonnen te graven. Zij vonden een wapenbergplaats. De club heeft in Amsterdam-Oost meer dan vijfduizend vierkante meter grond in gebruik.

De arrestanten mogen ruim drie dagen worden vastgehouden zonder een rechterlijke beslissing. In verband met het komende weekeinde wordt de detentie mogelijk vandaag onderworpen aan een rechterlijke beoordeling.

De Hells Angels hebben in Nederland zes sub-clubs, met in totaal zo'n tweehonderd leden. De vereniging wordt frequent in verband gebracht met misdaad. De criminologische onderzoeksgroep onder leiding van C. Fijnaut stelde vijf jaar geleden dat de groep was betrokken bij de productie van synthetische drugs, drugshandel, wapenhandel en afpersing vanhorecagelegenheden. Door de clubstructuur zouden ze echter moeilijk zijn aan te pakken.

Vorig jaar februari kwam de club in het nieuws doordat een lid en een aspirantlid om nog onbekende reden werden doodgeschoten in een seksclub in Haarlem. In december dwongen Hells Angels televisiemakers Henk van Dorp en Frits Barend met geweld tot rectificatie van hun opmerking dat de club een criminele organisatie was.

Vorige maand werd de Angels-afdeling in Düsseldorf verboden vanwege 'aanhoudende criminaliteit.' Het ging om wapenhandel en het plegen van overvallen. De afdelingen in Hamburg en Mannheim zijn al langer in de ban.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden