Nieuws Nicky Verstappen

Politie zoekt 55-jarige man van wie dna is aangetroffen op kleding Nicky Verstappen

De politie zoekt de 55-jarige Jos B. uit Simpelveld van wie dna is aangetroffen op de kleding van Nicky Verstappen. De verdachte kwam in beeld door het dna-verwantschapsonderzoek, maar ook door het autosomale (één op één) dna-onderzoek dat vorig jaar is gehouden onder 1.500 geselecteerde mannen. Ondanks twee oproepen kwam hij toen niet opdagen om vrijwillig wangslijm af te staan.

De moeder, zus, en vader van Nicky Verstappen zitten naast Peter R. de Vries bij de persconferentie in Maastricht. Beeld ANP

B., die tot voor kort bij zijn inmiddels overleden moeder in Simpelveld woonde,  is een zogeheten bushcrafter. Hij organiseerde ook reizen voor mensen die zonder moderne hulpmiddelen proberen te overleven in de natuur.  Zijn familie heeft hem in april als vermist opgegeven. Het laatste contact dat zijn zus met hem had, dateert van 18 februari. Toen telefoneerde hij vanuit een chalet in de Vogezen, een ruig gebied in Oost-Frankrijk.

De politie vermoedt dat hij is ondergedoken. Op 9 juni werd bekend dat het NFI een match had gevonden met het dna-contactspoor dat op de kleding van Nicky was aangetroffen. Op spullen van B. is zijn dna gevonden, dat is opgestuurd naar het NFI. Maar ook met twee verwanten van B. in het grootschalige dna-onderzoek kwam een match naar voren.

 De autoriteiten gaan er vanuit dat de man nog in leven is. Er is al in samenwerking met de Franse gendarmerie gezocht in de bossen van de Vogezen.  Vooral zijn ervaring als bushcrafter maakt de speurtocht extra moeilijk. Hij heeft geen telefoon bij zich, geen auto en heeft ook geen bankopnames gedaan’, aldus een politiewoordvoerder.

Scouting en peuterspeelzaal

B. is na 1998 actief geweest bij de scouting in Heerlen en Nuth en bij een peuterspeelzaal in Brunssum. Ook is hij eerder verdacht geweest van een zedenmisdrijf.  Maar dat feit is volgens justitie in 1985 geseponeerd. Dat is woensdagmiddag bekend gemaakt in Maastricht tijdens een persconferentie. De Limburgse Nicky Verstappen werd op 11-jarige leeftijd in augustus 1998 tijdens een zomerkamp dood aangetroffen op de Brunssummerheide. 

Opvallend is dat zijn naam al drie uur na het vinden van het lichaam van het jongetje in een sparrenbosje op de Brunssummerheide door de marechaussee als passant is genoteerd op het plaats delict. Op de vraag wat hij daar deed, zei hij toen dat het zo warm was en dat hij aan het fietsen was.

Later in 2001 is hij nog twee keer als getuige gehoord. Maar hij is nooit verdachte geweest in het jarenlange onderzoek.  Hij werd slechts aangemerkt als toevallige passant, aldus politiechef Ingrid Schäfer-Poels. ‘Met de kennis van nu hadden we dat anders aangepakt.’

Verwantschapsonderzoek

Politie en justitie organiseerden begin dit jaar het grootste dna-verwantschapsonderzoek dat ooit in Nederland werd gehouden in een ultieme poging alsnog de dader te vinden. In een verwantschapsonderzoek is het ook mogelijk om via het dna van een verwante (vader, broer, oom, neef, verre achterneef) te achterhalen wiens dna-spoor op de kleding van Nicky is gevonden.

Tegen zijn familie zei de verdachte dit voorjaar dat hij een wandeltocht ging maken in de Vogezen. Sinds april ontbreekt elk spoor van hem. De familie heeft hem destijds opgegeven als vermist. Op dat moment is hij nog geen verdachte van de zaak-Verstappen. Maar de afgelopen twee maanden is intensief naar hem gezocht.

Duidelijkheid is er nog niet, maar we zijn een stuk dichter bij de werkelijkheid gekomen, zei hoofdofficier van justitie Jan Eland. De zaak is volgens hem niet verjaard. We gaan ervan uit dat de man nog in leven is.’ De afgelopen twee maanden is al naarstig gezocht naar de verdachte.

Om de privacy van de verdachte en zijn familie te beschermen meldt De Volkskrant normaal gesproken nooit de volledige achternaam. In dit geval is daarvan afgeweken omdat de verdachte tegelijkertijd vermist is. Om hem op te sporen worden zijn naam en foto overal verspreid, waardoor bescherming van zijn privacy zinloos is geworden. 

Monster

De ouders en zus van Nicky reageerden  met  gemengde gevoelens op het grote nieuws, dat ze al sinds 9 juni moeten verzwijgen. Eindelijk hebben we een naam en een gezicht, zei moeder Berthie Verstappen na afloop van de persconferentie. We zijn 20 jaar door een hel gegaan. Hij heeft niet alleen het leven van Nicky genomen, maar ook ons leven kapot gemaakt.’

Ze noemde hem een monster en hoopt dat de verdachte snel wordt opgespoord. Ook hun woordvoerder Peter R. de Vries deed een emotionele oproep aan een ieder die iets over B. weet, om dat te melden. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we de goede persoon hebben, aldus De Vries. ‘Hij mag de dans niet ontspringen..

Aanvulling: B. werd aanvankelijk door de politie en ook door de Volkskrant met zijn volledige achternaam aangeduid. De reden daarvoor was dat hij door zijn familie als vermist was opgegeven. Nu B. niet langer vermist is en enkel nog als verdachte geldt, schakelen zowel de politie als de Volkskrant vanaf 27 augustus 2018 terug op de gebruikelijke initialenregel die geldt voor verdachten die nog niet veroordeeld zijn, en schrijven we dus Jos B.

Beeld Volkskrant

Zo’n 21.500 mannen tussen de 18 en 75 jaar kregen in februari een persoonlijke uitnodiging via de post om vrijwillig wangslijm af te staan. Ze wonen in Landgraaf, delen van Heerlen en Brunssum - binnen een straal van vijf kilometer van de plaats delict, met de nadruk op de zuidelijke kant van dit gebied - en in Nicky’s woonplaats Heibloem (Midden-Limburg). Ook mannen die destijds in deze gebieden hebben gewoond maar inmiddels zijn verhuisd, kregen een uitnodiging.

In juni werd bekend dat bijna 15.000 mannen gehoor hadden gegeven aan de oproep. Daarna werden nog 3.000 mannen telefonisch benaderd om mee te doen.

Nicky Verstappen ging in augustus 1998 vanuit Heibloem op vakantiekamp naar de Brunssummerheide. In de nacht van zondag 9 op maandag 10 augustus verdween hij uit zijn tent en werd een dag later (in de avond) dood teruggevonden op een kerstbomenperceeltje, 1.200 meter van het vakantiekamp. Hij was waarschijnlijk ook seksueel misbruikt. In de loop der jaren zijn er verschillende verdachten geweest, maar de dader is nooit gevonden.

‘Het is de laatste stap om het mysterie te ontrafelen’, zei de Limburgse hoofdofficier van justitie Jan Eland begin dit jaar bij de aankondiging van het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek. Sinds 2012 is zo’n onderzoek wettelijk toegestaan, onder strikte voorwaarden. Eerdere verwantschapsonderzoeken in de zaak-Marianne Vaatstra en de zaak-Milica van Doorn waren eveneens succesvol. Het verwantschapsonderzoek in de zaak-Nicky Verstappen is het derde dat ooit is gehouden.

De onopgehelderde dood van Nicky Verstappen bleef altijd in het geheugen

Hoe heeft de vermissing van een jongen een gemeenschap zo kunnen verscheuren?

Om de zaak-Nicky Verstappen alsnog op te lossen werd een grootschalig dna-onderzoek gedaan. Een mega-operatie waarvoor dagelijks honderd agenten in Limburg werden ingezet. 'Het is onze laatste kans.'

De zaak is het grootste dna-onderzoek ooit in Nederland. zo werkt zo'n verwantschapsonderzoek.

vijf jaar na Nickys dood kondigde de familie Verstappen uit Heibloem aan te vertrekken omdat 'de vijandige houding van dorpsgenoten onverdraaglijk werd, schrijft Margriet Oostveen in haar verslaggeverscolumn. Hoe kon zoiets gebeuren, waar je steun zou verwachten? 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden