Politie zet werving nieuw personeel stop

De politie zet de wervingscampagnes voor nieuw personeel voorlopig stil. De politiekorpsen willen geen nieuwe agenten laten opleiden, omdat het onzeker is of het kabinet geld voor hun opleiding beschikbaar stelt....

Van onze verslaggever Weert Schenk

Daarnaast zitten er honderden geïnteresseerden in de selectieprocedure die niet eens weten of ze nog in aanmerking komen voor een functie bij de politie.

Volgens het LSOP, het onderwijs- en kenniscentrum van de politie in Apeldoorn, dreigen de miljoenen euro's die de politie heeft geïnvesteerd om zich te profileren als een aantrekkelijke werkgever, verloren te gaan. Het LSOP vreest dat veel kandidaten niet anderhalf jaar of langer willen wachten voordat ze naar de politieschool kunnen gaan. Uit menselijk oogpunt is goed te begrijpen dat veel kandidaten hun heil elders zoeken, zegt de woordvoerder van het LSOP.

Voor de politie betekent dat evenwel kapitaalvernietiging, omdat werving en selectie van deze aankomende agenten veel geld heeft gekost.

Een bijkomend negatief gevolg is dat de positie die de politie dankzij dure publiciteitscampagnes heeft verworven op de arbeidsmarkt, verloren gaat. De politie toont zich met deze handelswijze immers niet de aantrekkelijke werkgever die ze beweert te zijn, aldus het LSOP.

De instelling heeft voldoende capaciteit om het komende jaar 3200 politiemensen op te leiden. Maar voor dit jaar zijn er nog geen 1200 inschrijvingen. De 26 politiekorpsen hebben hun kandidaten voor vervanging en uitbreiding van de sterkte in de wachtkamer gezet in afwachting van een financieringsregeling.

Het LSOP is bang dat hierdoor op den duur de kwaliteit van de politieopleiding niet in stand kan worden gehouden. Hierdoor zal het ook veel langer duren voordat er meer blauw op straat komt, aldus het Apeldoornse opleidingsinstituut.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden