NieuwsExplosie Beiroet

Politie zet traangas in bij rellen in Libanon, politie houdt zestien havenmedewerkers aan

In Beiroet zijn donderdagavond rellen uitgebroken nadat tientallen betogers de straat opgingen uit woede over de dodelijke explosie van dinsdag. Daarbij kwam het tussen confrontaties tussen de demonstranten en de politie. Hulpverleners en bewoners zoeken in het puin nog altijd naar overlevenden. Het aantal doden is gestegen tot 150 en er vielen 5.000 gewonden. In heel Libanon is donderdag een driedaagse periode van rouw ingegaan.

In Beiroet wordt tussen het puin gezocht naar overlevenden.  Beeld AP
In Beiroet wordt tussen het puin gezocht naar overlevenden.Beeld AP

De vechtpartijen in het centrum van Beiroet vonden plaats in een verwoeste straat die naar het parlement leidde. Volgens staatspersbureau National News Agency (NNA) hadden anti-regeringsdemonstranten brandgesticht, winkels vernield en stenen naar veiligheidstroepen gegooid.

De politie reageerde met traangas om de kleine, maar woedende menigte uiteen te drijven. Sommige demonstranten zouden daarbij gewond zijn geraakt, aldus NNA.

Schade

Volgens de gouverneur van Beiroet, Marwan Abboudm, kan de schade aan de infrastructuur, woningen en de economie in de stad oplopen tot tussen de 8- en 13 miljard euro. Op woensdag was hij nog op een bedrag van 4 miljard euro uitgekomen, maar de schade is zo groot dat hij deze schatting heeft bijgesteld. Zo’n 300 duizend inwoners zijn dakloos geworden omdat hun huis is beschadigd of vernietigd.

Donderdag werden zestien mensen die werken bij de douane of de havenopslag waar de explosieve stoffen lagen vastgehouden in verband met het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Later meldden lokale media dat ook algemeen directeur Hassan Koraytem van de haven zou zijn gearresteerd. De Libanese centrale bank heeft ook de tegoeden bevroren van een aantal kopstukken van de haven en van de douane.

De volkswoede over de jarenlange opslag van explosieve stoffen vlak bij het stadscentrum loopt op. Tijdens het bezoek van de Franse president Macron donderdag lieten inwoners met protesten weten dat ze schoon genoeg hebben van de corruptie bij de Libanese politieke elite. Met reddingswerkers in zijn kielzog zei Macron direct na aankomst al dat het nodig is ‘een nieuwe politieke orde in Libanon te scheppen’.

Donorconferentie

De banden tussen Libanon en Frankrijk, dat Libanon in het begin van de vorige eeuw bestuurde als protectoraat, zijn innig. Macron kondigde een internationale donorconferentie voor Beiroet aan, en stelt dat alle hulpgelden direct naar de getroffen bevolking moeten gaan. Daarvoor zijn verregaande hervormingen onder leiding van de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Verenigde Naties nodig, aldus Macron. Hij waarschuwde dat Libanon niet moet rekenen ‘op blanco cheques aan een systeem dat niet langer het vertrouwen van zijn volk heeft’.

Parijs stuurde woensdag al twee vliegtuigen vol met hulpgoederen, specialisten en hulpverleners, en heeft meer hulp ter beschikking gesteld. Ook Nederland is in actie gekomen: een team van 63 gespecialiseerde reddingswerkers en 8 honden is donderdag vlak bij het terrein waar de explosie plaatsvond aan de slag gegaan.

Talloze landen kondigden woensdag direct aan Libanon bij te staan, nadat duidelijk was geworden wat voor ramp de hoofdstad was overkomen.De internationale hulpverlening komt snel op gang. Rusland heeft een mobiel noodhospitaal overgebracht naar Beiroet met vijftig verplegers, artsen en rampspecialisten. Nog drie vluchten worden donderdag verwacht met onder andere apparatuur om corona-testen uit te voeren. Zeker vier ziekenhuizen in de stad zijn getroffen door de ramp. Artsen moesten woensdag buiten gewonden verzorgen, omdat hun ziekenhuis schade had opgelopen door de schokgolf van de ontploffing van 2.750 ton ammoniumnitraat dat in een pakhuis lag opgeslagen.

Het aantal gewonden is vastgesteld op vijfduizend, maar blijft oplopen. Beeld AFP
Het aantal gewonden is vastgesteld op vijfduizend, maar blijft oplopen.Beeld AFP

Aanbod Israël

De EU activeerde het Europese burgerbeschermingsprogramma om hulpverleners en materiaal uit de 27 lidstaten naar Libanon te sturen. De komende dagen moeten onder anderen honderd brandweerlieden, met speurhonden en apparatuur om slachtoffers in het puin op te sporen, naar Beiroet worden overgebracht. Ook Cyprus, dat op 180 kilometer van Beiroet ligt en waar de explosie te horen was, stuurt reddingshonden.

Ook Israël, dat officieel nog in staat van oorlog verkeert met Libanon, heeft de Libanese regering hulp aangeboden. Hulp, aldus de Israëlische premier Netanyahu, ‘van mens tot mens’. Israël voert al decennia militaire acties uit in Libanon, eerst tegen Palestijnse strijdorganisaties en later tegen de sjiitische groep Hezbollah.

Het Libanese leger zet bulldozers in om de wegen naar de beschadigde haven weer begaanbaar te maken. De explosie heeft onder meer de belangrijkste silo verwoest waar graan lag opgeslagen. De regering wil, met internationale hulp, de schade in de haven zo snel mogelijk herstellen, zodat de invoer van goederen op gang kan komen. Het overgrote deel van de Libanese import, met name voedsel, kwam via de haven van Beiroet het land binnen, maar moet nu noodgedwongen via een veel kleinere haven. Gouverneur Abboud waarschuwde voor een voedselcrisis als landen Libanon niet te hulp schieten.

De ravage na de explosie in de Libanese haven is enorm. Beeld EPA
De ravage na de explosie in de Libanese haven is enorm.Beeld EPA

De verwoesting in Beiroet in beeld
De ravage in de Libanese hoofdstad is gigantisch, zo laat deze fotoserie zien. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Argwaan over oorzaak explosie: ‘Dit is het begin van iets dat gaan escaleren’
Inwoners van Beiroet vermoeden een verband tussen de verwoestende explosie en de komende uitspraak in het tribunaal over de moord op president Hariri in 2005 waarvan leden van de sjiitische Hezbollah worden verdacht. ‘Dit was een bijna strategische explosie.’

Wat weten we over ammoniumnitraat – het materiaal dat Beiroet verwoestte?
De oorzaak van de explosie zou de 2.750 ton ammoniumnitraat zijn die was opgeslagen in een havenloods. Wat is er bekend over de gevaren van dit bestanddeel van kunstmest? Vier vragen beantwoord.

Bellen met onze correspondent in Beiroet
Volkskrant-correspondent Ana van Es keerde woensdag terug naar haar huis in apocalyptisch Beiroet. ‘Je kunt deze gang van zaken gerust zien als een symbool voor alle politieke en bestuurlijke chaos in Libanon.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden