Politie zet Fransen land uit tijdens actie tegen drugsoverlast

De Rotterdamse politie heeft dinsdag 24 Fransen over de grens gezet. Met busjes werd de groep naar Frankrijk gebracht en daar aan de gendarmerie overgedragen....

JELLE BRANDSMA

Van onze verslaggever

Jelle Brandsma

ROTTERDAM

Volgens de politie kunnen vreemdelingen het land worden uitgezet als zij een strafbaar feit hebben begaan. 'Er was sprake van verstoring van de openbare orde. In deze gevallen had dat te maken met verdovende middelen', zegt de politie.

De politie in Rotterdam begon vorige week op grote schaal drugsverslaafden en -koeriers op te pakken om de overlast die zij volgens justitie veroorzaken te beperken. In vijf dagen werden 81 zogenoemde drugsrunners en -toeristen achter de tralies gezet. De afgelopen dagen is dit aantal opgelopen tot 90.

Dinsdag werden opnieuw aanhoudingen verricht. 'Surveillerende politiemensen zagen op de Bergweg een auto met een Frans kenteken rijden. De bestuurder deed tijdens het rijden het portier open en gooide iets weg', vermeldt het politierapport. De agenten arresteerden twee inzittenden nadat bleek dat zij twee pakjes met in totaal 33 gram heroïne uit de auto hadden gegooid.

Volgens de gemeente Rotterdam werken politie, justitie, hulpverlening en de gemeente intensief samen bij het aanpakken van het drugstoerisme. Justitie regelt dat er voldoende cellen beschikbaar zijn, zegt een woordvoerster. Zij meent dat het enige tijd zal vergen alvorens de actie effect heeft, maar 'op termijn moet de overlast verminderen'.

Mr L. van Rooijen, advocaat van zeven gearresteerde Fransen, eist dat het deel van zijn cliënten dat nog vastzit, onmiddellijk wordt vrijgelaten. Hij wil bovendien een schadevergoeding van 250 tot 300 gulden per persoon per dag. Dat geldt ook voor de cliënten die over de grens zijn gezet.

Van Rooijen meent dat de politie hen heeft aangehouden 'omdat ze zich op een bepaalde plek bevonden of omdat ze in een auto met een buitenlands kenteken reden'. Er was geen redelijk vermoeden van het plegen van een strafbaar feit voordat zij werden staande gehouden en daarom kan de arrestatie niet door de beugel, aldus Van Rooijen. Hij stelt dat de drugstoeristen vastzitten 'met vijftien personen in een cel'. Volgens de politie worden ze vastgehouden in een 'recreatiezaal'.

De gemeente Rotterdam hoopt dat de arrestaties 'een afschrikkende werking' hebben. 'Vanwege de goede kwaliteit en de concurrerende prijs van de verdovende middelen is Rotterdam populair bij drugsrunners', aldus een woordvoerster. 'We gaan ervan uit dat dat anders wordt als duidelijk is dat wij iedereen die hier overlast veroorzaakt arresteren.'

'De drugsgebruikers drukken een stempel op het openbare leven in de stad. Met het offensief tegen de drugstoeristen willen wij aangeven dat we alles niet zo maar tolereren.'

De Rotterdamse wethouder H. Simons praat vandaag opnieuw met de bewoners van wijken in Rotterdam-west, zoals Spangen, Bospolder-Tussendijken en het Nieuwe Westen. Zij zeggen in hoge mate hinder te ondervinden van de grote toeloop van drugsgebruikers. De bewoners klaagden vorige week massaal over onder meer onveiligheid op straat.

Volgens de bewoners is de overlast de afgelopen maanden sterk toegenomen. Ook G. Peet, PvdA-gemeenteraadslid en woonachtig in een van deze wijken, signaleert dat. Hij schrijft in een brief aan de burgemeester en de wethouders van Rotterdam dat 'de grenzen zijn overschreden'. Hij schaamt zich omdat 'de politiek' de problemen niet kan aanpakken.

Peet schetst de situatie: 'Je zit midden in de nacht rechtop in bed omdat er weer wat gebeurt op straat. Volgens sommigen is er een grote kans dat de vlam in de pan zal slaan en bewoners het recht in eigen hand gaan nemen. Wie dat nu nog voorspelt is te laat. Het is helaas al realiteit: brandbommen in Spangen, bewoners die een dealpand dichttimmeren in het Nieuwe Westen, knokploegen die in delen van de stad ontstaan en de aankondiging van bewoners van Spangen dat ze de wijk voor drugstoeristen zullen afsluiten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden