Politie zet flexteams in tegen bendes mensensmokkelaars rond opvangcentra

De Nationale Politie heeft de jacht geopend op tientallen mensensmokkelbendes die actief zijn in en rond Nederlandse asielzoekerscentra. Er lopen 47 rechercheonderzoeken naar mensensmokkel.

Het azc in Ter Apel. Beeld anp
Het azc in Ter Apel.Beeld anp

Nieuwe 'Flexibele Interventie Teams' (FIT) van in totaal honderd politiemensen patrouilleren vanaf vandaag bij de grens en rond opvangcentra waar verdachte omstandigheden worden gesignaleerd. Het doel: mensensmokkelaars en -handelaren op heterdaad betrappen, zodat de kans op een veroordeling wordt vergroot.

Die nieuwe patrouilleteams zijn een reactie op de misstanden die druppelsgewijs uit de opvangcentra naar buiten komen en de maatschappelijke onrust daarover. In en rond Nederlandse azc's zijn bendes actief die mannen en vrouwen ronselen voor prostitutie en illegale arbeid zoals hennepteelt.

'Als een verdacht busje vluchtelingen dropt of als we verdachte bewegingen zien in de buurt van een azc, kunnen we nu direct in actie komen', zegt Paul van Musscher, die bij de Nationale Politie verantwoordelijk is voor vluchtelingen en de aanpak van migratiecriminaliteit. Daarbij worden Arabisch sprekende agenten ingezet om de communicatiekloof met vluchtelingen te dichten, het vertrouwen te winnen en informatie over ronselaars te kunnen inwinnen. 'Veel vluchtelingen zijn van origine bang voor de politie, het helpt als je ze in hun eigen taal benadert', aldus Van Musscher.

De politie heeft al 430 kentekens van mogelijke ronselaars geregistreerd met behulp van automatische nummerplaatidentificatie. Zodra dat camerasysteem een van die voertuigen herkent, wordt er een interventieteam op af gestuurd. Deze politiemensen zijn getraind in het herkennen van signalen voor mensensmokkel, stellen gericht vragen en onderzoeken mobiele telefoons. Internationale nummers worden met opsporingsdiensten in het buitenland gedeeld.

Nieuwe stap

Tolken die worden ingezet bij de registratie van vluchtelingen moeten gesprekken voortaan letterlijk vertalen. Met die gespreksverslagen wil de politie achterhalen of de asielzoeker de taal goed beheerst en of iemand komt uit het land dat hij als thuisland opgeeft. Nu bestaat het vermoeden dat dit vaak niet het geval is, maar blijft dit onontdekt omdat de tolken slechts een ruwe weergave geven van het gesprek.

Daarnaast gaat de politie harder optreden tegen autochtonen die vluchtelingen lastigvallen of hun komst met protest en geweld onmogelijk maken. De nieuwe flexteams gaan kwaadwillenden die bijvoorbeeld inspraakavonden verstoren intensiever opsporen en volgen. Zo kunnen burgers die op Twitter of Facebook opruien en oproepen tot verzet bezoek krijgen van de politie. 'We spreken mensen op hun gedrag aan op straat, dus is het niet gek dat we ook in de virtuele wereld daadkrachtig optreden', aldus Van Musscher. Hij benadrukt dat ook vluchtelingen die de wet overtreden, hard worden aangepakt.

De politie zet hiermee een nieuwe stap in het vluchtelingenvraagstuk. Sinds de zomer werden vanwege de grote toeloop zes nieuwe centra geopend waar vluchtelingen geïdentificeerd worden. De achterstanden zijn inmiddels weggewerkt.

Dijkhoff: ambtenaren zijn te sceptisch

In de uitgelekte ambtelijke prognose dat Nederland dit jaar moet rekenen op ruim 93 duizend asielzoekers is geen rekening gehouden met maatregelen om de instroom omlaag te brengen. Dit schrijft staatssecretaris Dijkhoff van Asiel aan de Kamer. 'Het beleid moet er namelijk juist toe leiden dat de instroom substantieel afneemt, en zeker niet groeit', aldus Dijkhoff.


Op verzoek van de Kamer openbaarde Dijkhoff donderdag de ambtelijke prognose die eerder deze week uitlekte via Nieuwsuur. De makers van de prognose slaan alarm bij het kabinet. 'Er zijn signalen dat de prijzen die mensensmokkelaars vragen lager zijn geworden en daarmee wordt de reis naar Europa voor een steeds grotere groep toegankelijk. Beelden van asielzoekers die gewilde Europese bestemmingslanden bereiken worden verspreid via zowel mainstream- als sociale media en hier gaat een grote voorbeeldwerking van uit met een versterkend effect op de instroom.'


De ambtenaren waarschuwen: 'Onder de huidige omstandigheden lijken alleen eventuele onorthodoxe maatregelen van lidstaten aan de buitengrenzen van Europa om illegale migratie tegen te gaan nog een dempend effect op de instroom in Noord-West Europa te kunnen hebben.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden