Politie wordt alerter op dreigende ex

Komend najaar wordt een verscherpte richtlijn van kracht om onder andere slachtoffers van stalkende (ex-)partners die met geweld dreigen beter te beschermen. Nu ontbreekt zo'n specifiek protocol, waardoor elke politie-eenheid daar haar eigen invulling aan kan geven.

Nadia Ezzeroili
Stille tocht voor de in Hoofddorp doodgeschoten Raja Draaisma, 26 juni. Haar ex-partner wordt verdacht. Beeld Novum RegioFoto
Stille tocht voor de in Hoofddorp doodgeschoten Raja Draaisma, 26 juni. Haar ex-partner wordt verdacht.Beeld Novum RegioFoto

In enkele recente incidenten moesten slachtoffers het geweld, ondanks melding bij de politie, bekopen met de dood.

De nieuwe richtlijn vloeit voort uit het Europese Verdrag van Istanbul, dat afgelopen juni is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Landen die het verdrag ondertekenen, beloven maatregelen te nemen om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen en te bestrijden. Het verdrag schrijft de hele aanpak voor, van preventie tot en met de nazorg.

Hiermee hoopt de politie slachtoffers die herhaaldelijk bedreigd of geïntimideerd worden door bijvoorbeeld een stalkende ex-partner, beter te helpen. In de nieuwe richtlijn krijgt de zorg voor het slachtoffer een prominentere rol. Daarnaast worden externe partijen - van huisartsen tot gemeente - meer betrokken bij de aanpak.

Inschattingsfout politie bij dodelijke schietpartij

Afgelopen maandag werd Linda, een verpleegkundige uit Zevenbergen, voor het TweeSteden ziekenhuis neergeschoten. De 28-jarige vrouw had aangifte gedaan van bedreiging en gemeld dat haar ex over een vuurwapen beschikte, maar de politie heeft vervolgens geen huiszoeking gedaan om het wapen op te sporen.

'Passende maatregelen'

In principe moet bij elk geval van stalking of bedreiging door een ex-partner de code voor gevallen van huiselijk geweld worden toepast, laat een woordvoerster van de Nationale Politie weten. De melding komt vervolgens terecht bij Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, dat kijkt naar 'passende maatregelen'.

De politie registreert jaarlijks ruim 95 duizend incidenten van geweld, stalking of bedreiging door een (ex-)partner, familielid of huisvriend. Voor huiselijk geweld hanteert de politie al een uitgebreide landelijke protocol, maar 'stalken is een complex vraagstuk', stelt de woordvoerster. 'Signalen zijn niet altijd direct te herkennen, maar ook niet altijd direct te koppelen aan strafbare feiten. De afweging tussen een snel, stevig gesprek met de betrokkenen en tijd nemen in verband met het opsporingsbelang is daardoor lastig.'

Model van samenwerkingsafspraken

De politie heeft nu in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) en Veilig Thuis een model van samenwerkingsafspraken klaarliggen waarin veiligheid van het slachtoffer een centrale plaats krijgt. Zo kan een wijkagent na een melding bij een verdachte op bezoek gaan om te laten weten dat hij door de politie in de gaten wordt gehouden. In het model zijn ook afspraken vastgelegd over informatie-uitwisseling tussen politie, Veilig Thuis en het OM.

Het Verwey-Jonker Instituut voor maatschappelijke innovatie stelde vorig jaar nog in een rapport dat aanspraken en rechten van slachtoffers vaak te algemeen zijn geformuleerd, waardoor ze onvoldoende afdwingbaar zijn. Ook zou de toegang tot beschermende maatregelen voor kwetsbare of minder mondige slachtoffers lastig zijn.

Behalve een contact- of straatverbod, kunnen slachtoffers van ernstige stalking in sommige gemeenten hun woning elektronisch laten beveiligen met de Abused Women's Active Response Emergency. Dit alarmsysteem laat het slachtoffer met een druk op de knop verbinding maken met een particuliere meldcentrale, waarna direct de politie wordt ingeschakeld.

Bloemen op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk waar verpleegkundige Linda uit Zevenbergen werd doodgeschoten. Beeld anp
Bloemen op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk waar verpleegkundige Linda uit Zevenbergen werd doodgeschoten.Beeld anp

Slachtoffer klopte tevergeefs aan bij politie

Maandag bevestigde de politie dat Raja Draaisma (34) eerder al een melding had gedaan van stalking en intimidatie door haar ex-partner en verdachte Ferry de G. na berichtgeving hierover in De Telegraaf. Op 22 juni werd de jonge moeder in Hoofddorp doodgeschoten door De G. De verdachte had een vuurwapen in zijn bezit en plaatste afluisterapparatuur in de auto en woning van zijn ex. Het wapen werd, ondanks de gemelde dreigementen en intimidatie, echter niet ingenomen door de politie. Volgens de politie was daar geen aanleiding voor en wilde het slachtoffer geen aangifte doen tegen haar ex.

Het Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) stelde maandag tegenover de NOS dat de verdachte sinds 2014 geen lid meer is van een schietvereniging. Volgens woordvoerder Sander Duisterhof zou dat ertoe moeten leiden dat hij zijn wapens inleverde. Waarom dat niet is gebeurd, noemt de woordvoerder een raadsel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden