Politie wist opnames persfotograaf

De inleidende vraag van een agent die een fotojournalist dwars wil zitten, is decennia lang over de hele wereld dezelfde geweest: 'Mag ik eens kijken wat je nou zoal geschoten hebt?' En dan werd met een quasi-naïef gezicht een rolletje uit een toestel getrokken....

Van onze verslaggever

Dat werkt niet meer bij de digitale camera's waarmee de meeste professionele fotografen tegenwoordig werken. De informatie staat op een schijfje.

Dat biedt nieuwe mogelijkheden, ondervond Volkskrant-fotograaf Guus Dubbelman zaterdagavond. Na afloop van het Zomercarnaval fotografeerde Dubbelman hoe een arrestatieteam in burger acht mannen aanhield, op verdenking van wapenbezit. Daarop werd zijn camera afgepakt. Hij had de agenten niet mogen fotograferen, vond de politie.

Dubbelman, 45 jaar oud en al twintig jaar werkzaam voor de Volkskrant, kent die regel niet. Hij mag gewoon op de openbare weg zijn werk doen. Hij eiste dus zijn camera terug.

Na enig geharrewar kwam de ME met het geheel eigentijdse equivalent van de aloude perskneveling: 'Hoe werkt dat nou, zo'n digitale camera?' En oeps, daar gingen de acht foto's die Dubbelman van de arrestatie had gemaakt. Allemaal gewist. Een voordeel: zijn andere foto's, weerslag van een dag werk, bleven behouden.

Een schrale troost, vindt Dubbelman. 'De politie in Nederland is al langer heel naar om mee te werken. Maar dit heb ik nooit meegemaakt. Ik hoop maar dat dit geen gewoonte gaat worden', zegt hij.

De Rotterdamse politie had zondag nog niet kunnen achterhalen wat er precies was voorgevallen en waarom.

'Maar dit is absoluut niet gebruikelijk', wil een woordvoerster wel kwijt.

'Dat is wel te hopen', zegt adjunct-hoofdredacteur Ariejan Korteweg van de Volkskrant. Namens de hoofdredactie gaat er maandag een formele klacht naar het Rotterdamse korps. 'Wij wensen dit niet te accepteren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden