Politie wist eerder van strijdgas in flat Ede

De politie heeft de vondst van een aantal zeer gevaarlijke strijdgassen zoals mosterdgas in een flat in Ede bijna een dag lang stilgehouden. Burgemeester Cees van der Knaap van Ede hoorde pas zes uur voor de ontruiming van de vondst van de strijdgassen.

redactie
In Ede werden in oktober woningen ontruimd omdat er strijdgassen in een kelderbox van een appartementcomplex was gevonden. Beeld ANP
In Ede werden in oktober woningen ontruimd omdat er strijdgassen in een kelderbox van een appartementcomplex was gevonden.Beeld ANP

Dat blijkt vandaag uit een onderzoek dat de Inspectie Veiligheid en Justitie heeft ingesteld naar de gang van zaken rondom de gevaarlijke vondst. De politie verzweeg de vonst om voorbereidingen te treffen voor het weghalen van het gas en voor het evacueren van de bewoners van het flatgebouw. Volgens de inspectie is de aanpak en afhandeling van het incident over het algemeen goed verlopen, maar het had soepeler kunnen gaan als kennis beter was gedeeld.

Scheikundeleraar
De politie vond de eigenaar van de strijdgassen, een gepensioneerde scheikundeleraar, op 10 oktober dood in zijn flat. Een week later belde zijn broer uit Lelystad de brandweer in Flevoland, omdat hij een brief had gevonden waarin stond beschreven op welke plekken in de flat en in een kelderbox strijdgassen waren opgeslagen.

De politie en de brandweer Gelderland-Midden gingen kijken en schakelden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en explosievendeskundigen in. Dat was volgens de inspectie 'voortvarend en zorgvuldig.' Omdat er geen explosiegevaar leek te zijn, werd besloten een dag later verder te praten en dan ook Defensie te bellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden