Politie wil scannen kentekens uitbreiden

Camera’s traceren auto’s van criminelen...

ZWOLLE De regiopolitie IJsselland wil een omstreden proef uitbreiden, waarbij nummerborden van passerende voertuigen worden gescand om criminelen op te sporen. Dat gebeurt nu op de autowegen A28 en A50 bij Zwolle. Als justitie akkoord gaat komen vanaf 2010 ook camera’s op snelwegen bij Groningen, Nijkerk en Deventer, de belangrijkste toegangswegen naar Noordoost-Nederland.

Voor het systeem ontbreekt nog steeds een duidelijk juridisch kader. Bij het begin van de proef met deze automatische kentekenherkenning (anpr) in mei 2008 hadden veel politieke partijen bedenkingen. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) noemde het onaanvaardbaar.

De permanente nummerbordregistratie is voor de politie een belangrijk wapen tegen criminelen van buiten de regio, die inbraken en overvallen plegen en via de doorgaande wegen snel verdwijnen. Het anpr-systeem vergelijkt de gescande nummerborden met de bij de politie bekende kentekens van auto’s van verdachten.

Met anpr-camera’s op verschillende snelwegen ontstaat een netwerk dat alle kentekens met elkaar kan vergelijken. Daarmee kan de politie bewegingen van criminelen in kaart brengen en patronen ontdekken.

De opnamen van niet-verdachte voertuigen worden na een week vernietigd.

Het CBP stelde eerder dit jaar dat alle gescande kentekens van niet-verdachte voertuigen meteen moeten worden gewist. Alleen als de politie een treffer heeft, mogen de gegevens worden gebruikt. Het CBP wil voorkomen dat door anpr iedere weggebruiker een potentiële verdachte is.

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie IJsselland zegt een bewaartermijn nodig te hebben om bepaalde gegevens na een gepleegd misdrijf nog te kunnen natrekken.

Volgens hem is de gehanteerde bewaartermijn van zeven dagen niet in strijd is met de richtlijn van het CBP. ‘Niemand kan bij de gegevens komen, omdat het volledig is geautomatiseerd. Als we auto’s zoeken in een bepaalde tijdspanne, gebeurt dat met toestemming van justitie. We zijn zorgvuldig; het systeem is in balans.’

Inmiddels heeft de rechtbank in Zwolle vorige maand in een zaak met een serie autodiefstallen de anpr-gegevens van de camera’s bij Zwolle geaccepteerd als rechtmatig verkregen bewijsmateriaal. De rechter zag geen strijdigheid met de richtlijnen van het CBP. De verdachte gaat in hoger beroep.

Het afgelopen jaar gaven de camera’s treffers voor gestolen voertuigen (174), ramkraken (3), drugscriminaliteit (13), ladingdiefstallen (7), mensenhandel (78) en berovingen met geweld (10). De meeste opsporingsonderzoeken zijn nog niet afgesloten. Een hit op de anpr-camera is op zichzelf onvoldoende bewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden