Politie wil commerciële recherche informeren

Commerciële recherchebureaus moeten toegang krijgen tot politie-informatie, vindt de Raad van Hoofdcommissarissen van politie. Volgens korpschef P. Tieleman van het district Zuid-Holland-Zuid, in de raad verantwoordelijk voor particuliere beveiliging, 'kan het niet zo zijn dat recherchebureaus de politie werk uit handen nemen en daarvoor niets terugkrijgen'....

Van onze verslaggever

De hoofdcommissaris wil alleen samenwerken met 'goed gekwalificeerde bureaus die aan strenge gedragscodes voldoen, en per geval na goedkeuring van een lid van het Openbaar Ministerie'. Volgens Tieleman komt het nu al vaak voor dat particuliere onderzoekers een zaak 'panklaar' aanleveren bij de politie.

De top van het Openbaar Ministerie heeft met belangstelling kennisgenomen van het voorstel. 'Samenwerking past in de ontwikkeling van de fraudebestrijding', aldus een woordvoerder van het OM donderdagavond. 'Daar werken financieel rechercheurs al samen met accountants.'

Bedrijven die aangifte willen doen van fraude of diefstal, worden geregeld doorgestuurd naar de particuliere opsporing, aldus Tieleman. Dat zou voor een belangrijk deel komen door een gebrek aan mankracht bij de politie. De Raad van Hoofdcommissarissen stuurt binnenkort een advies aan minister Peper van Binnenlandse Zaken over strengere wetgeving voor particuliere recherchebureaus.

De Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) is eveneens voorstander van meer regelgeving en controle. De branche hoopt op meer samenwerking. Onlangs organiseerden VPB, politie, justitie en wetenschappers een 'expert-meeting' over het onderwerp. Het VPB-bestuur heeft al laten weten dat het ook toegang wil tot gegevens van de criminele inlichtingendiensten, waarin veel 'grijze', onbewezen informatie is te vinden. Tieleman wijst dat van de hand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden