Politie wenst inzet criminele infiltrant

De Raad van Hoofdcommissarissen van politie pleit voor ruimere opsporingsbevoegdheden, zeker waar het infiltratie en uitlokking betreft. Zo zou de inzet van criminele infiltranten weer bespreekbaar moeten worden....

Van onze verslaggever Weert Schenk

Na de IRT-affaire in de jaren negentig, die handelde over onorthodoxe opsporingsmethoden, werd op advies van de commissie-Van Traa, het gebruik van criminelen bij de opsporing drastisch beperkt. Van Traa meende dat de inzet van criminele burgers grote risico's met zich meebrengt en slecht te controleren is.

Dit standpunt is volgens de hoofdcommissarissen toe aan een herijking. Woordvoerder Cees den Bakker wijst erop dat de opsporingsbevoegdhedenin Nederland beperkter zijn dan in andere Europese landen. De korpschefs willen voorkomen dat Nederland een walhalla wordt voor topcriminelen. Nu al wordt gesteld dat de harde georganiseerde misdaad toeneemt.

De politiechefs willen nagaan wat de mogelijkheden en wensen zijn. Een gedachte werd donderdag uitgesproken door korpschef Peter Vogelzang van het regiokorps Utrecht.

Volgens hem kunnen deals gesloten worden met criminele jongeren van 16, 17 jaar die zich in jeugdbendes schuldigmaken aan ernstige delicten. Deze jongeren zouden de politie kunnen helpen aan bewijsmateriaal.

Dit gebruik van criminele jongeren is nu verboden. Woordvoerder Den Bakker zegt geen toelichting te kunnen geven op het idee van Vogelzang.'Er is nog geen formeelplan. Ideemoeten nog worden uitgewerkt.'

Met het pleidooi voor ruimere opsporingsbevoegdheden schaart de politie zich achter de top van het OM. Het college van procureurs-generaal liet onlangs weten niet uit de voeten te kunnen met een nieuwe wet die afspraken met criminelen sterk aan banden legt. Minister Donner van Justitie wil evenwel het wetsvoorstel niet aanpassen.

Toch lijkt het verbod op de inzet van criminele burgerinfiltranten door de praktijk te zijn ingehaald. Eind vorig jaar onthulde de Volkskrant dat Nederland had ingestemd met de inzet van buitenlandse criminelen op Nederlands grondgebied.

Het bewijsmateriaal dat zij verzamelen mag van de Hoge Raad worden gebruikt om verdachten in Nederland te vervolgen en te veroordelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden