Politie weet van Marokkaanse jeugd te weinig

De politie weet niet hoe zij moet omgaan met Marokkaanse jongeren die op straat rondhangen, overlast veroorzaken en de wet overtreden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In een interne notitie staat dat de Nederlandse politiekorpsen te weinig 'operationele know how' hebben om de ernstige problemen met Marokkaanse jongeren aan te pakken. De politie vindt dat het probleem 'op korte termijn beheersbaar' moet zijn. Maar zij geeft gelijk aan dat niet te kunnen realiseren omdat er een tekort aan expertise is.

Daarbij doelt zij op een gebrek aan 'deugdelijke, in de praktijk beproefde politievakkennis die onderdeel is van het collectieve politiebewustzijn en die over een brede linie betrokken wordt bij het dagelijks werk'.

Het district Meer en Vaart van het korps Amsterdam-Amstelland is aangewezen als plaats waar de politie in de praktijk gaat onderzoeken hoe zij met Marokkaanse jongeren moet omgaan. Agenten van dat district raakten vorige week donderdag slaags met 150 Marokkaanse jongeren.

Uit de notitie blijkt dat het experiment met de drie districten moet leiden tot de oprichting van een landelijke expertisecentrum. Vooralsnog zal het korps Utrecht dit expertisecentrum inrichten. Het experiment loopt tot maart 2002. De opstellers van de notitie schrijven dat er wel (wetenschappelijk) onderzoek is gedaan naar de situatie waarin de betrokken Marokkaanse jongeren verkeren, maar dat de politie daarmee in de praktijk bitter weinig kan uitrichten.

De oorzaken van de moeilijkheden zijn genoegzaam bekend. Een baan - of uitzicht daarop - zou de problemen van Marokkaanse jongeren grotendeels oplossen, aldus de notitie. 'Dan is er regelmaat, aanzien, eigenwaarde, geld en maatschappelijke binding. Maar de politie kan niet wachten totdat het probleem zich oplost via de arbeidsmarkt en sociale mobiliteit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden