Politie was eerder op adres vermiste vrouwen

Politieagenten zijn in 2000 en 2004 op het adres in het Amerikaanse Cleveland geweest waar drie vrouwen 10 jaar hebben vastgezeten. Dat heeft burgemeester Frank Johnson dinsdag tijdens een persconferentie gezegd. De agenten ondernamen destijds geen actie.

null Beeld ap
Beeld ap

Eén keer ging het om een vechtpartij in de straat. De 52-jarige hoofdverdachte, Ariel Castro, belde toen zelf naar de politie om een klacht in te dienen. De tweede keer moest Castro, die buschauffeur is, zich tegenover de politie verantwoorden. Hij had een kind in de bus laten zitten toen hij ging lunchen bij het busdepot. Dit had verder geen gevolgen voor hem. 'Hij werd specifiek ondervraagd over dit incident', zei een politiewoordvoerder tijdens de persconferentie. 'Hij was geen verdachte.'

Volgens burgemeester Johnson, die ook sprak op de conferentie, zijn er nog veel onbeantwoorde vragen over de 'traumatische ervaring' van de vrouwen. De drie hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten en worden bijgestaan door hulpverleners.

Politiechef Michael McGrath zei dat de slachtoffers in goede fysieke gezondheid verkeren. 'Er zijn geen uiterlijke tekenen. Ze hadden vooral behoefte aan een goede maaltijd.'

FBI-agent Stephen Anthony voegde daaraan toe: 'De nachtmerrie is voorbij. Deze drie jonge dames hebben laten zien wat de ultieme definitie van overleven en doorzettingsvermogen is. Hun herstel kan nu beginnen.'

Kind
Naast Ariel Castro zijn ook twee van zijn broers gearresteerd: de 54-jarige Pedro en de 50-jarige Onil. Ze worden verdacht van medeplichtigheid. Het 6-jarige kind dat in de woning is aangetroffen, is volgens de politie de dochter van de 27-jarige Amanda Berry. Het is nog niet bekend wie de vader is.

De vrouwen, Berry (27), Gina DeJesus (23) en Michelle Knight (32), raakten ongeveer 10 jaar geleden vermist in de omgeving. Volgens de politie zijn ze waarschijnlijk al die jaren in gevangenschap gehouden in het huis. Ze werden maandag ontdekt door buurman Charles Ramsey, die zag dat een vrouw uit alle macht probeerde het huis uit te komen en om hulp schreeuwde. De andere twee vrouwen liepen naar buiten toen politieagenten het huis bereikten.

Tips
De afgelopen 10 jaar kwamen er jaarlijks veel tips binnen over de verdwijning van Berry en DeJesus. Over de ontvoering van Knight is veel minder bekend, ook omdat zij 20 jaar was toen ze werd ontvoerd. Daardoor kreeg haar verhaal minder aandacht dan dat over de verdwijning van de jonge meisjes.

Haar familie had Knight ook niet officieel als vermist opgegeven. Ze dachten dat de jonge vrouw van huis was weggelopen nadat ze de voogdij over haar zoon was verloren.

De politie heeft na tips twee keer een opgraving uitgevoerd. In 2006 doorbrak de politie een betonnen vloer van een garage in Cleveland nadat ze een tip had gekregen dat daar het lichaam van DeJesus zou liggen. Jaren later, in 2012, vertelde een man dat de overblijfselen van Berry in een tuin in Cleveland lagen.

FBI-agent Stephen Anthony. Beeld ap
FBI-agent Stephen Anthony.Beeld ap
Amanda Berry met haar zus en (vermoedelijk) haar dochter in het ziekenhuis. Beeld afp
Amanda Berry met haar zus en (vermoedelijk) haar dochter in het ziekenhuis.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden