nieuwsjaarwisseling

Politie voorziet problemen bij handhaving ‘lappendeken’ aan lokale vuurwerkverboden

De lokale vuurwerkverboden zijn zo onoverzichtelijk dat handhaving lastig is. Dit schrijft korpschef Erik Akerboom in een brief aan de Tweede Kamer, die woensdag over het onderwerp debatteert.

De politie zou het liefst een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zien. Beeld ANP

Akerboom waarschuwt voor een ‘lappendeken aan handhavingsarrangementen’. ‘Ik voorzie dan ook dat een willekeur aan lokale verboden de handhaving van de openbare orde door mijn mensen een stuk complexer maakt’, schrijft hij.

De politie zou het liefst een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen zien. Net als veel burgemeesters. Zij worden hierin gesteund door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die eind 2017 in een scherp rapport stelde dat de jaarwisseling met honderden gewonden en gemiddeld één vuurwerkdode de gevaarlijkste nacht van het jaar is. Er wordt voor miljoenen euro’s aan schade aangericht en agenten en hulpverleners worden geregeld bekogeld met vuurwerk.

Vuurwerkvrije zones

Het kabinet vond de tijd nog niet rijp voor een landelijk verbod, maar kondigde wel aan dat bewoners in gemeenten zelf vuurwerkvrije zones mochten aanwijzen. Voor zo’n zone levert de gemeente de markeringsborden, maar handhaaft ze het verbod niet.

Daarnaast kondigde het kabinet een verbod af op zwaar vuurwerk, zoals Chinese rollen. ‘Dat lijkt een belangrijke stap’, schrijft Akerboom in zijn brief aan de Kamer. ‘Maar F3 vuurwerk (zoals dit type vuurwerk heet, red.) is, met uitzondering van één vuurwerkproduct, nu juist het type vuurwerk dat niet naar politiemensen en hulpverleners wordt gegooid of geschoten.’

Om agenten te beschermen tegen gehoorbeschadiging door knalvuurwerk, zullen zeventienduizend agenten deze jaarwisseling met geavanceerde gehoorbescherming de straat op gaan. ‘Een forse investering’, aldus Akerboom. 

Zeker 12 grote gemeenten hebben deze jaarwisseling vrijwillig vuurwerkvrije zones
Zeker twaalf grote gemeenten willen aankomende jaarwisseling (2018) experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van het vuurwerkbeleid in de 44 grootste gemeenten.

Geen verbod op rotjes en vuurpijlen: kabinet legt advies naast zich neer
Het kabinet legt het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in te voeren, naast zich neer. De coalitiepartijen konden het er niet over eens worden. Het is uitzonderlijk dat Den Haag een OVV-advies negeert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden