Politie voert actie: agenten schrijven minder boetes uit

De kans dat overtreders een bon krijgen voor bijvoorbeeld wildplassen of foutparkeren, is vanaf maandag gering: de politiebonden hebben hun agenten opgeroepen om bij kleine overtredingen te volstaan met een waarschuwing. Op deze manier voeren zij actie tegen de cao-voorstellen van de politietop.

Politie op straat in het centrum van Amsterdam. Beeld anp

De bonden willen 3,5 procent meer loon, een hogere kilometervergoeding en de mogelijkheid om ruim voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken. Ze vinden ook dat er nu te veel werk moet worden gedaan door te weinig mensen.

Bovendien heeft de top een aantal voorstellen gedaan, waar de bonden fel tegen gekant zijn, zoals het schrappen van de 9-uursdiensten. Dat zou betekenen dat agenten niet meer vier keer negen uur per week mogen werken, zoals nu nog het geval is, maar vijf dagen dienst moeten draaien. De top wil ook dat 55-plussers niet meer automatisch worden vrijgesteld van nachtdiensten.

Overleg opgeschort

Vorige week hebben de politiebonden het overleg over de nieuwe cao opgeschort: zij hadden een ultimatum verbonden aan hun eisen. Korpschef Erik Akerboom en minister Grapperhaus boden aan het overleg te hervatten, maar die reactie was voor de bonden onvoldoende.

De actiebereidheid onder agenten is traditioneel vrij hoog, en zo’n 80 procent is lid van één van de vier belangrijkste politiebonden. Dat betekent niet dat burgers er zeker van kunnen zijn dat ze bij een overtreding geen bon krijgen. Niet alle agenten zullen meedoen aan de actie, en bovendien krijgt iemand die opzettelijk misbruik probeert te maken van het beleid, alsnog een bekeuring. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden