Politie vindt wiettelers Vinkenslag maar niet

De politie heeft grote moeite om de wiettelers op woonwagenkamp Vinkenslag op te sporen. Bij de inval zijn dinsdag drie bewoners opgepakt op verdenking van wietteelt....

Van onze verslaggever

Bij de inval ontmantelde de politie 23 plantages met ruim vijftienduizend wietplantjes. Op nog eens 22 andere locaties werd professionele apparatuur voor de hennepteelt aangetroffen. Volgens persofficier Smits is het heel moeilijk te achterhalen wie precies verantwoordelijk was voor de illegale wietteelt. Veel loodsen en schuren zijn illegaal gebouwd en hebben dus formeel geen eigenaar. Daarbij komt dat de kampbewoners de kaken stijf op elkaar houden.

Smits sluit niet uit dat meer arrestaties worden verricht. Maar de speurtocht verloopt moeizaam. Bovendien is het niet verboden om apparatuur voor wietteelt (groeilampen en drainageleidingen) in bezit te hebben. Justitie kan de bezitters alleen aanpakken als daarmee wietteelt kan worden bewezen.

De drie arrestanten zijn woensdag en donderdag weer vrijgelaten. Het OM heeft nog niet beslist of zij vervolgd zullen worden. Smits onderstreept dat de politie-inval vooral was bedoeld om een einde te maken aan de structurele, bijna bedrijfsmatige productie van cannabis op Vinkenslag. 'Dat is gelukt. Onze inzet was niet om zoveel mogelijk mensen te arresteren', aldus de persofficier.

De bewoners van Vinkenslag zullen de gemeente aansprakelijk stellen voor de schade van de inval, waaraan ruim 700 agenten en ME'ers hebben meegedaan. Volgens advocaat Moszkowicz is de gemeente haar boekje ver te buiten gegaan. Zo zijn drie loodsen en diverse deuren van schuren vernield en veel auto-onderdelen beschadigd. Ook is het toch al verontreinigde terrein verder vervuild met duizenden liters dieselolie die agenten hebben laten weglopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden