NieuwsBombrieven

Politie verspreidt foto bombrief na twee ontploffingen

In postsorteercentra in Amsterdam en Kerkrade zijn woensdagochtend twee bombrieven ontploft. De afzender wil de ontvangers afpersen. Om nieuwe doelwitten te waarschuwen, heeft de politie beeld van de enveloppen verspreid.

Een van de nieuwste bombrieven. De foto is bedoeld om mogelijke nieuwe doelwitten te waarschuwen. Beeld Politie
Een van de nieuwste bombrieven. De foto is bedoeld om mogelijke nieuwe doelwitten te waarschuwen.Beeld Politie

Met een sis en een knal ontbrandden woensdagochtend twee bombrieven bij een postsorteercentrum in Amsterdam en Kerkrade. Niemand raakte daarbij gewond. De enveloppen, die respectievelijk in de postkamer van een bedrijfspand van ABN Amro en bij een postsorteercentrum van printerfabrikant Ricoh, tot ontploffing kwamen, hadden een verdikking binnenin en waren voorzien van twee postzegels.

De politie heeft sterke vermoedens dat de dader dezelfde is als die van de reeks bom- en waarschuwingsbrieven die in januari naar bedrijven in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht werden gestuurd. De inhoud van de brief en de enveloppen komt overeen. Eerdere brieven kwamen niet tot ontploffing. De recherche heeft een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de brief, in samenwerking met Forensische Opsporing.

Anders dan de brieven die in januari werden verstuurd, waren die van woensdag niet verzonden uit naam van het Rotterdamse Centraal Invorderings Bureau (CIB). Dat overigens niets met de zaak te maken heeft. Welke afzender wel op de enveloppen staat, wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bij een bedrijfspand van ABN Amro in Amsterdam, waar woensdagochtend een bombrief is ontploft.  Niemand raakte gewond.
 Beeld ANP
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bij een bedrijfspand van ABN Amro in Amsterdam, waar woensdagochtend een bombrief is ontploft. Niemand raakte gewond.Beeld ANP

De afzender van de bombrieven wil zijn slachtoffers afpersen. Volgens de politie heeft de afperser bitcoins geëist van alle bedrijven die waarschuwings- dan wel bombrieven ontvingen. Over de hoogte van het bedrag is nog niets bekend.

Muis

Woensdagochtend werd ook een verdachte brief gevonden bij een ABN Amro-filiaal in Maastricht. Na de vondst van het verdachte poststuk werd de omgeving afgezet en de brief onderzocht. Het bleek loos alarm. Er bleek een computermuis in het pakket te zitten, de afzetting is inmiddels opgeheven.

De zeven bombrieven die in januari werden verstuurd, kwamen onder meer terecht bij hotel Okura in Amsterdam, een tankstation in de hoofdstad en een makelaarskantoor in Utrecht. Bij deze brieven raakte niemand gewond, omdat ze onschadelijk werden gemaakt voor ze konden exploderen. Het CIB dat als afzender op de envelop stond, ontving twee bombrieven, deels verbrand, retour.

Tot dusver werden de bombrieven alleen naar bedrijven verstuurd. De politie roept op alert te zijn op gelijkende witte enveloppen met een verdikking. Ontvangers daarvan dienen contact op te nemen met de politie.

Hulpdiensten bij een bedrijfspand in Amsterdam. In de postkamer van het bedrijf, gevestigd op het bedrijventerrein Sloterdijk, is vermoedelijk een bombrief ontploft.  Beeld ANP
Hulpdiensten bij een bedrijfspand in Amsterdam. In de postkamer van het bedrijf, gevestigd op het bedrijventerrein Sloterdijk, is vermoedelijk een bombrief ontploft.Beeld ANP

Verder lezen

In januari werden er bij vijf bedrijven in de Randstad bombrieven bezorgd. Deze zijn toen niet ontploft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden