Politie vermoedt verband moord GGZ-directeur en liquidatie

De politie vermoedt een verband tussen de moord op de 44-jarige GGZ-directeur Rob Zweekhorst in Berkel en Rodenrijs vorig jaar en een liquidatie enkele maanden later in Steenbergen.

Redactie
Hulpdiensten staan om het slachtoffer na de schietpartij in de Dokkummerstraat in Berkel en Rodenrijs. Beeld ANP
Hulpdiensten staan om het slachtoffer na de schietpartij in de Dokkummerstraat in Berkel en Rodenrijs.Beeld ANP

Rob Zweekhorst werd vorig jaar op nieuwjaarsavond vermoord terwijl hij in zijn woonwijk zijn honden uitliet. Hij was vader van twee jonge kinderen en stond bekend als een 'gewone, vriendelijke' man, zowel in zijn privéleven als op zijn werk bij de GGZ in Amsterdam.

De politie tastte maanden in het duister over de moord op Zweekhorst en kon geen enkel aanknopingspunt vinden dat de gewelddadige dood van Zweekhorst kon verklaren. De politie vermoedde dat er sprake was van een vergissing, omdat Zweekhorst geen criminele banden had.

Rinus Moerer

Inmiddels heeft de politie naar eigen zeggen veel meer informatie over de achtergrond en wordt er een verband vermoedt met de afrekening in Steenbergen in april vorig jaar. Hierbij kwam de 68-jarige Rinus Moerer om het leven.

Moerer was een bekende van de politie en in januari was hij ook al eens beschoten. De man was officieel fruithandelaar, maar het vermoeden is dat hij zijn bedrijf gebruikte als dekmantel om drugs te smokkelen.

Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan de zaak en toont uitgebreide reconstructies van beide moorden. De politie wil onder meer weten of getuigen bepaalde voertuigen hebben gezien. Vorig jaar werd er ook al aandacht aan de zaak besteed.

Persoonsverwisseling

Er zijn weinig misdrijven bekend waarbij er aantoonbaar sprake is geweest van persoonsverwisseling. Wel komt het af en toe voor dat de politie het zeer aannemelijk acht. De bekendste is de zware mishandeling van het echtpaar Meijerink 's nachts in hun woning in Beckum in 1997. De 47-jarige Alouis Meijerink overleed twee dagen later aan zijn verwondingen.

Omdat de politie geen aanwijzingen had dat het echtpaar conflicten of criminele contacten had, hield zij er ernstig rekening mee dat een overbuurman in een identiek huis het beoogde doelwit was. Deze was werkzaam in de seksbranche in Enschede en had daar grote schulden. De onopgeloste zaak is onlangs heropend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden