Politie verliest in beslag genomen pistool Bandidos

De politie is september vorig jaar een pistool kwijtgeraakt dat vlak daarvoor in beslag was genomen bij een lid van de Bandidos in het Limburgse Nieuwstadt. Dat bleek tijdens een rechtszaak in Maastricht tegen vier Bandidos en een sympathisant van de motorclub.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De rechtszaak maakt deel uit van vijf zaken tegen Bandidosleden vanwege verboden wapenbezit. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag 30 maanden gevangenisstraf tegen Harrie Ramakers, president van de Limburgse Bandidos. In twee achtereenvolgende woningen van Ramakers zijn volgens het OM onder meer vuurwapens en munitie gevonden.

Het OM sprak over de vondst van 'een indrukwekkende verzameling vuurwapens'. Wapens 'waar men over beschikt alsof het de normaalste zaak van de wereld is', aldus officier van justitie Monique Smits.

Wapenarsenaal
Ze zei dat niet de Bandidos terechtstaan, maar Harrie Ramakers, die wel een leidinggevende positie bij de Bandidos heeft. Hij is volgens het OM dan ook verantwoordelijk voor het wapenarsenaal. Naast Ramakers staan drie andere leden van de Bandidos en een sympathisant terecht. Ramakers en drie anderen werden in maart in Geleen gearresteerd bij een woning die volgens het OM het clubhuis van de Bandidos is.

Een half jaar voor de huiszoeking in Geleen was er ook een huiszoeking in Nieuwstadt, waar Ramakers toen woonde met een medeverdachte, Karel V., die bij hem inwoonde. Toen werden wapens en drugs gevonden. Het wapen van V. raakte echter vlak na de inbeslagname kwijt. Tegen V. is maandag 5 maanden geëist.

Rivaliserende bendes
Ramakers had de woning in Geleen vlak voor zijn aanhouding betrokken toen hij na twee bomaanslagen weg moest uit zijn woning in Nieuwstadt. Justitie is bang dat rivaliserende motorclubs in Limburg voet aan de grond proberen te krijgen.

Advocate Gitte Stevens vroeg om directe invrijheidstelling van Ramakers. Volgens haar was de inval in de woning in Nieuwstadt in 2013 onrechtmatig, en kan niet worden bewezen dat de in Geleen gevonden wapens van Ramakers zouden zijn. De rechtbank wees dat verzoek echter af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden