NieuwsFarc-aanslag

Politie verijdelde aanslag op Farc-leider, beweren Colombiaanse autoriteiten

De Colombiaanse politie heeft zaterdag naar eigen zeggen een aanslag verijdeld op Farc-leider Rodrigo Londoño Echeverri (alias Timochenko). Bij een politieactie zijn twee mannen die verdacht werden van het voorbereiden van een moordaanslag omgekomen. De mannen zouden worden aangestuurd door voormalige Farc-leiders die willen terugkeren naar de gewapende strijd.

Timochenko (midden) tijdens een staking in Medellín in november 2019. Beeld null
Timochenko (midden) tijdens een staking in Medellín in november 2019.

Londoño was sinds 2011 leider van de marxistisch-leninistische strijdgroep en een van de drijvende krachten achter het vredesproces en het uiteindelijke tekenen van een akkoord met de Colombiaanse regering in 2016. De Farc veranderde haar naam van Fuerzas Armadas (strijdkrachten) naar Fuerza Alternativa (alternatieve kracht) en zette de socialistische strijd onder dezelfde afkorting voort als politieke partij. Farc-baas Timochenko (Londoño) ontpopte zich als pragmaticus en riep bij de presentatie van de nieuwe partij op tot het loslaten van ‘dogma’s en sektarisme’.

De ex-rebellen werden niet met open armen ontvangen door hun landgenoten. Bij de parlementsverkiezingen in 2018 haalde de Farc niet eens de kiesdrempel. Toch bezet de partij vijf zetels in beide Kamers gedurende twee termijnen, door afspraken in het vredesakkoord. Maar niet alle guerrillero’s zijn blij met een terugkeer naar het burgerleven en het loslaten van de gewapende strijd.

De twee mannen die het op Timochenko’s leven zouden hebben gemunt, werden volgens de Colombiaanse autoriteiten aangestuurd vanuit Venezuela door de gevluchte Farc-leiders Luciano Marín Arango en Hernán Darío Velásquez. Beide mannen waren betrokken bij de vredesbesprekingen, maar kondigden vorig jaar aan de wapens weer op te pakken, omdat het vredesakkoord in hun ogen was mislukt.

Een bron had de politie naar de schuilplaats van de twee vermeende terroristen geleid, zei politiechef Oscar Artehortúa zondag tijdens een persconferentie. Ze verbleven op een landgoed in een regio waar Londoño recent zou zijn geweest. Ze verzetten zich tegen arrestatie en kwamen in het daaropvolgende vuurgevecht om het leven.

Machtsvacuüm

Het is moeilijk te verifiëren of de politiebaas de waarheid spreekt. Londoño noch de Farc-partij hebben gereageerd op het politiebericht, meldt internationaal persbureau Reuters. De verdeeldheid onder de voormalige Farc-leden is groot en Londoño wordt door sommigen gehaat omdat hij de idealen en zijn strijdmakkers zou hebben verloochend. Hij heeft echter ook rechtse vijanden die graag een eind zouden zien aan de linkse politieke beweging.

De vrede heeft voor veel Farc-strijders weinig goeds gebracht. In de regio waar zij eerst de dienst uitmaakten, zijn de ex-guerrillero’s sinds 2016 geregeld doelwit van paramilitairen – criminele bendes met connecties in Bogotá – die in het machtsvacuüm de drugsproductie en -handel hebben overgenomen. In voormalig Farc-gebied werden in twee jaar vredestijd 85 ex-rebellen vermoord, meldden de Verenigde Naties begin vorig jaar.

Het begin van de politieke partij Farc

De Farc droomt nog altijd van een socialistisch Colombia. Na dat doel ruim een halve eeuw met wapens te hebben nagestreefd, gaat de leninistisch-marxistische organisatie het op democratische wijze proberen. In september 2017 presenteerden de inmiddels ontwapende rebellen hun nieuwe politieke partij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden