Politie vaker geconfronteerd met speelgoedwapens

In de afgelopen twee jaar hebben zich steeds meer incidenten voorgedaan waarbij agenten zijn geconfronteerd met speelgoedwapens die niet of nauwelijks te onderscheiden zijn van echte wapens. Zulke gevallen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties in de openbare ruimte, waarschuwt de politie, die vrijdag een campagne begint om ouders en kinderen bewust te maken van de risico's van neppistolen.

Redactie
Een airsoft gun, replica van een bestaande wapen. Beeld anp
Een airsoft gun, replica van een bestaande wapen.Beeld anp

Het gaat daarbij om confrontaties met jongeren die in het openbaar speelgoedwapens dragen die sprekend lijken op echte wapens, meldt de politie in een persbericht. De dienst ziet een lichte stijging in het aantal voorvallen: 125 incidenten in 2014, 140 in 2015.

Voor jongeren mag het tonen van speelgoedwapens in het openbaar relatief onschuldig lijken, de politie benadrukt dat het wel degelijk gevaarlijke situaties kan veroorzaken. 'Omdat de speelgoedwapens zo echt lijken, zullen agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. In het uiterste geval kunnen agenten in zo'n situatie besluiten dat ze moeten schieten.'

Zodra een speelgoedwapen andere mensen angst inboezemt, bijvoorbeeld omdat het sprekend op een echt vuurwapen lijkt, is het verboden. Klapperpistolen en ander speelgoed zijn volgens de politie alleen toegestaan in de openbare ruimte als het voor iedereen kraakhelder is dat het om speelgoed gaat.

Europese regelgeving

De toename in het aantal incidenten zoals waargenomen door de politie laat zich volgens laatstgenoemde verklaren door een beleidswijziging op Europees niveau. In 2014 deed een aangepaste Europese Speelgoedrichtlijn zijn intrede, die bepaalt dat de verkoop van speelgoedwapens is toegestaan mits voorzien van het CE-keurmerk. Daaronder vallen ook enkele speelgoedwapens die amper van echt te onderscheiden zijn.

Het gevolg is dat de Nederlandse autoriteiten minder strikt kunnen optreden tegen neppistolen. In het zogeheten Circulaire Wapens en Munitie uit 2014, waarin de regelgeving omtrent wapenbezit is vastgelegd, staat dat Nederland zijn beleid ten aanzien van speelgoedwapens heeft moeten versoepelen aangezien deze in strijd was met de Europese richtlijn. De overheid spreekt van 'een beperkte ruimte (...) om op wapens gelijkende voorwerpen van de Nederlandse markt te weren'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden