Politie stelt verdachte inkoopmedewerkers buiten dienst

De directeur Facility Management en vier andere inkopers van de politie zijn vanochtend buiten dienst gezet. Ze worden volgende week geschorst, zegt de korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman in een gesprek met het ANP.

'Het belang van de integriteit van de politie moet in deze kwestie nu gaan voor het persoonlijk belang van de betrokken collega's.'Beeld anp

Dit heeft Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie dinsdag bekendgemaakt. De aanleiding voor deze nieuwe maatregelen zijn volgens zijn woordvoerder 'recente nieuwe informatie' waarmee de korpschef vorige week werd geconfronteerd. Om wat voor informatie het gaat, wil de politie niet zeggen. In een reactie liet Bouman weten: 'Mijn besluit is geen beschuldiging aan de betrokken collega's. Maar het belang van de integriteit van de politie moet in deze kwestie nu voor hun persoonlijk belang gaan.'

Opspraak

Bouman maakte ook bekend dat er een groot intern onderzoek komt naar de inkoop bij de hele Nederlandse politieorganisatie. Met iedereen van de inkoopafdeling bij de politie wordt gesproken. Bouman: 'We gaan volledig schoon schip maken. Iedereen mag dan vrijuit spreken over de situatie. Als er daadwerkelijk dingen niet in orde zijn, moet dat uit de organisatie.'

Onlangs werd bekend dat er een strafonderzoek loopt naar meerdere politiemedewerkers wegens mogelijke betrokkenheid bij corruptie en omkoping. Dat onderzoek wordt gedaan door de Rijksrecherche. Minister Opstelten van Justitie maakte daarom bekend dat een aanbestedingsorder voor 13 duizend politieauto's over moest. De vakbond ACP liet weten dat er structureel iets mis is op de afdeling inkoop, die wordt geplaagd door affaires.

Eén politiefunctionaris wordt als verdachte beschouwd in de omstreden aanbesteding ter waarde van een half miljard euro, die in 2010 werd gewonnen door Volkswagenimporteur PON. Destijds trokken andere fabrikanten aan de bel over het verloop van de procedure, waarbij van meet af aan zou hebben vastgestaan dat PON uit Leusden zou gaan winnen.

Niet de eerste keer

Per jaar koopt de Nationale Politie gemiddeld voor ongeveer 1,4 miljard euro in. De inkoopafdeling van de Nationale Politie is daarvoor verantwoordelijk. Het is niet de eerste keer dat er politiefunctionarissen in opspraak komen rond de inkoop van goederen en diensten.

Zo deed het bedrijf Tomar Europe aangifte tegen de Nationale Politie omdat die aanbestedingsregels zou hebben geschonden bij de aankoop van politieportofoons en alcoholtesten. Die zaken worden op dit moment door het Openbaar Ministerie onderzocht om te bezien of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Eerder was er de affaire met een Rotterdamse agent die steekpenningen aannam van een Amerikaanse producent van pepperspray, in ruil voor het toeschuiven van de order. Drie jaar geleden was er een juridisch geschil over de omstandigheden rond de aankoop van het nieuwe politiepistool bij wapenfabrikant SIG Sauer, waarbij diezelfde politieman betrokken was. Die order werd afgeblazen omdat het wapen niet aan de kwaliteitseisen voldeed.

Richard Bistrong werd in 2007 opgepakt vanwege corruptiepraktijken.Beeld Robin de Puy

De Amerikaanse wapenhandelaar Richard Bistrong deed jarenlang zaken met Nederlandse politie en defensie, totdat hij werd gepakt voor het betalen van steekpenningen, onder meer aan de Rotterdamse politieman Arie P. Hij verklaarde onlangs in de Volkskrant dat het systeem dat de politie hanteert corruptie in de hand werkt: 'Als een ongeoefende overheidsdienaar ergens ter wereld een groot, langlopend contract in de markt zet, ontstaat er een enorme druk op verkopers om die order binnen te halen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden