'Politie, stel eerst orde op digitale zaken'

De ingezonden brieven van maandag 4 januari.

'Wat we nodig hebben is degelijk recherchewerk en politici die durven te zeggen dat het voorkomen van aanslagen of criminaliteit vaak niet tot de mogelijkheden van de politie of geheime dienst hoort.' Beeld anp
'Wat we nodig hebben is degelijk recherchewerk en politici die durven te zeggen dat het voorkomen van aanslagen of criminaliteit vaak niet tot de mogelijkheden van de politie of geheime dienst hoort.'Beeld anp

Brief van de dag: Houd nieuwe kolencentrales open

Of de mensheid schuldig is aan een verandering van het klimaat is nog twijfelachtig. Wat wel zeker is is dat de voorraad aan fossiele energie eindig en redelijk nauwkeurig te begroten is. Veel langer dan een paar honderd jaar zal de mensheid er niet van kunnen genieten. Dus moeten we op zoek naar alternatieve bronnen. Gelukkig zijn die er. De belangrijkste is de zon.

Ook de waterstofisotopen in ons zeewater kunnen in een fusiereactor ons eeuwen van energie voorzien. Probleem is alleen dat we op dit moment onvoldoende omzetters hebben naar voor ons bruikbare energievormen. Dus die moeten ontwikkeld en gemaakt worden.

Om duidelijk te maken gebruik ik een analogie: onze totale energievoorraad bestaat uit brandhout, voor het grootste deel is dat nat, slechts een klein gedeelte is droog. Om nu alles te kunnen gebruiken ('opstoken') moeten we een deel van het droge brandhout gebruiken om nat brandhout te drogen. Als we dat slim doen kunnen we met zo weinig mogelijk droog brandhout toe.

Onder het natte brandhout behoren in mijn analogie duurzame energie-omzetters als windmolens, zonnecollectoren, zonne-energiecentrales, die met spiegels elektrische centrales van energie voorzien, fusiereactors en getijdencentrales.

Fossiele brandstoffen behoren tot het droge brandhout. Ook steenkool. Omdat wij heel veel nat brandhout zullen moeten drogen om niet alleen grote groepen mensen in de nabije toekomst van energie te voorzien, maar ook in de verre toekomst, zullen we zeer inventief met de fossiele brandstoffen om moeten gaan.

Mijn voorstel is om kolencentrales, met name de nieuw ontwikkelde, te gebruiken voor het 'drogen van het natte brandhout', dus voor het ontwikkelen, testen en fabriceren van duurzame energie-omzetters.

Zoals we voor CO2 emissierechten in het leven hebben geroepen, zouden we voor steenkool een vorm van omzettingsrecht of vruchtgebruik moeten creëren. Er zijn vast en zeker juristen die hiervoor iets zinvols kunnen bedenken.

Gerrad Beukema, Eindhoven

null Beeld anp
Beeld anp

Digitaal speuren

De plannen van de AIVD en de politie met betrekking tot het plaatsen van filters op het glasvezelnetwerk (Vonk, 2 januari) zullen niet leiden tot een oplossing. Daarnaast was encryptie recent nog slechts fysiek mogelijk door middel van een scrambler, en zal men snel weer teruggrijpen op die techniek als er een nieuwe wet komt.

Wat we nodig hebben is degelijk recherchewerk en politici die durven te zeggen dat het voorkomen van aanslagen of criminaliteit vaak niet tot de mogelijkheden van de politie of geheime dienst hoort. Het achteraf opvragen van data kan al lang en leidt vaak snel tot het vinden van de daders. Laten we oppassen met het opgeven van al onze vrijheid. Angst is een slechte raadgever.

Guido van Hulzen, Rotterdam

Cybercops

Een paar weken na mijn aangifte van zakkenrollerij in een Amsterdamse tram kreeg ik een e-mail van de politie dat er een ontwikkeling was in mijn zaak.

Portemonnee met alle pasjes gevonden misschien? Pogingen om in te loggen op 'mijn politie.nl' niet gelukt. Persoonlijk naar bureau van aangifte (Lijnbaansgracht). Daar bleek men niet in staat, zelfs op de eigen computer, mijn aangifte terug te vinden, laat staan de mij gemelde ontwikkelingen.

Dus: politie, stel eerst orde op digitale zaken in eigen huis voordat 500 'cybercops' (Ten eerste, 2 januari) elders gaan inbreken op onze computers.

Frouk Berkemeier, Uithoorn

null Beeld anp
Beeld anp

Hema, V&D en Bijenkorf

De Bijenkorf heeft nog kans aangezien zij zich op het luxe segment van de markt begeeft. Daarnaast is de shop-in-shop uitvoering zowel financieel als vanuit risicospreiding gezien een goed idee.

De V&D heeft zich onvoldoende weten te onderscheiden de laatste jaren en heeft zich niet van het oubollige imago weten te ontdoen.

De nieuwe HEMA-topman Tjeerd Jegen durft te stellen dat je voor de prijs niet langer bij de HEMA moet zijn. Die stelling doet het alleen goed bij een groep van belanghebbenden, de aandeelhouders. De klanten verwachten wel degelijk een goedkope prijs voor het HEMA aanbod.

Eric Karman, Den Haag

Grunberg en Poetin

In zijn Voetnoot (2 januari) stelt Grunberg dat extreem-rechts de legitimiteit van de democratie in twijfel trekt. Rusland onderhoudt niet voor niets betrekkingen met extreemrechtse partijen in zeker dertien landen. Een stem voor extreem rechts is daarmee geen stem 'tegen vluchtelingen' maar vóór Poetin.

Hij heeft gelijk. Niet voor niets is het de uit extreem-rechtse kringen afkomstige stripfiguur Jan Roos die in Nederland de beweging leidt die het associatieverdrag met Oekraïne door middel van een referendum wil blokkeren. Poetin zal de naïeve man met het Donald Duck petje dankbaar zijn.

Voor alle duidelijkheid: al jaren heeft Nederland zo'n associatieverdrag met landen als Syrië, waar geen mens zich druk om maakt. Dat is overigens ook niet de moeite. Meer dan wat douane-afspraken en allerlei technische regelingen behelst het immers niet. Laten we hopen dat een fors aantal potentiële PVV-kiezers zich dat nog tijdig realiseert.

Guido Bamberg, Nieuwegein

Radiotalent: ook buiten NPO

Zou Paul Onkenhout alleen maar naar de publieke radio luisteren? Die vraag kwam bij me op toen ik las dat de Top 3 Radiotalent 2016 (V, 31 december) uitsluitend uit makers van de NPO bestaat. Een blik op de kleine lettertjes bracht uitkomst. Van de juryleden zijn er 15 van de NPO en 2 van een commercieel station. Overigens kan ik prima leven met de nummer 1, Amber Brantsen van 3FM!

Radiotalent? Het bárst ervan, ook bij de commerciële stations. Tip voor volgend jaar: iets meer diversiteit in de jury.

Sjors Fröhlich, Amsterdam, hoofdredacteur BNR Nieuwsradio

Amber Brantsen werd aangewezen als hét radiotalent van Nederland. Beeld Linda Stulic
Amber Brantsen werd aangewezen als hét radiotalent van Nederland.Beeld Linda Stulic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden