Politie staakt handeltje van voetengoeroe

Gebrek aan geloofwaardigheid kan de Japanse voetengoeroe Hogen Fukunaga niet worden ontzegd. Meer dan 22 duizend mensen zouden hem in volle ernst hun voeten getoond hebben, in de hoop dat Fukunaga zo hun toekomst kon voorspellen....

Voor het oog van tientallen fotografen en cameraploegen werden Fukunaga en elf van zijn volgelingen door de politie opgepakt. Fukunaga, die zichzelf beschouwt als de reïncarnatie van Boeddha én Christus, zou vijf vrouwen van een half miljoen gulden hebben beroofd. Zijn arrestatie vormt de climax van een vier jaar durend politieonderzoek naar de praktijken van de Ho-no-Hana Sanpogyo.

Deze club van 'zieners', waarvan Fukunaga de baas bleek, trachtte aan de hand van de voetzolen en tenen van mensen te vertellen wat er in hun leven stond te gebeuren. Prettig waren de voorspellingen nooit. Vrijwel alle klanten van Fukunaga kregen te horen dat ze zouden sterven aan aids, in ernstige geldnood zouden komen of dat hun kinderen zelfmoord zouden plegen. Een vlekje op de grote teen betekende dat de kwaal van de ouders afstamde, een plekje op de teen ernaast hield in dat het probleem van de grootouders kwam, een teen verder lag informatie opgeslagen over erfelijke ziektes van de overgrootouders, enzovoorts.

Deze privérampen waren alleen te voorkomen als de slachtoffers zouden meedoen aan een driedaagse cursus van Fukunaga. Kosten: 24 duizend gulden. Een alternatief was de aankoop van religieuze voorwerpen of een beetje as van Boeddha, voor 200 duizend gulden.

Volgens de goeroe zelf kan hem niets ten laste worden gelegd, omdat hij in januari zou zijn afgetreden als leider van Ho-no-Hana. Over de periode die daaraan voorafging zei hij: 'Ik heb slechts de stemmen uit de hemel gehoorzaamd, maar ik kan me nu niet meer herinneren wat die me vertelden.'

Vooralsnog is onduidelijk welke straf Fukunaga staat te wachten. Zelf vermoedt de voetenfan dat hij niet lang zal vastzitten: volgend jaar januari zullen de mensen volgens hem van de aarde zijn verdwenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden