Politie: slechts twee aangekondigde landelijke demonstraties legaal

Van alle aangekondigde demonstraties van het platform Landelijke Demonstratie 2013 zijn er slechts twee aangemeld bij de betreffende gemeenten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de politie. Alleen in Nijmegen en Arnhem zijn demonstraties aangemeld.

Archieffoto van auto's n de file op de A13 richting RotterdamBeeld anp

Het platform zegt vanmiddag 15.00 uur op dertig locaties, waaronder de Dam in de hoofdstad en op het Plein voor de Tweede Kamer, te demonstreren tegen de kabinetsbezuinigingen, de 'kapotte economie' en het 'Brussels dictaat', staat op de website. Ook wordt opgeroepen de snelwegen met vrachtwagens en personenauto's te blokkeren of met langzaamaanacties de vrijdagmiddagfile al na de lunch te laten beginnen.

Maar alle demonstraties moeten van te voren bij gemeenten worden aangemeld zodat de burgemeester met de politie een inschatting kan maken van de te nemen maatregelen die de demonstraties in goede banen moeten leiden. Gebeurt dat niet, dan kan de burgemeester de demonstratie verbieden. Dat is volgens een woordvoerder nog niet gebeurd. De Landelijke Eenheid wil ook nog niet vooruitlopen op de gevolgen voor de illegale demonstraties. De politie is wel extra alert, maar benadrukt dat het toezicht op de openbare orde in handen is van burgemeesters.

Sancties
Desalniettemin zal de politie niet toestaan dat demonstranten snel- en verkeerswegen blokkeren, de doorstroming van het verkeer hinderen of de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Op eventuele sancties wil de politie niet vooruit lopen. Dat hangt af van de situatie en zal in samenspraak met de burgemeester besloten worden, zegt de woordvoerder.

Transport en Logistiek Nederland distantieert zich van de truckersacties op snelwegen door het hele land. Op haar website stelt de ondernemersvereniging niet betrokken te zijn bij de protestdag en ook de organisatie daarvan niet te kennen. Ook FNV Bondgenoten steunt de actie niet. Volgens een woordvoerder zou het gaan om een splintergroep.

Over de omvang van de organisatie en de acties is nog veel onduidelijk. De organisatie verloopt via Facebook en het forum op de website van het platform, erg veel reacties heeft de aankondiging nog niet opgeleverd. Van de veertig demonstraties die gisteren stonden aangekondigd, zijn er vandaag nog dertig over. De facebook-oproep van mede-initiatiefnemer en vrachtwagenchaffeur Jerry Agema van 22 januari telt 8800 likes, maar hoeveel mensen daadwerkelijk gehoor zullen geven aan de oproep is niet bekend. Op Facebook geven slechts zes mensen aan hun stem te laten horen op de Dam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden